BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
ÖĞRETMEN

Okul Müdürü eleştiriye katlanmalı

Okul müdürü kurşun döktürdü. Sendikaya bunu bildiren öğretmenler tazminat kararını AYM düşünce özgürlüğü ihlali saydı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), "lisede kurşun döktürüldü" açıklaması yaptığı için okul müdürüne tazminat ödemeye mahkum edilen sendikacının düşünce özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Tuğrul Culfa, 2009'da, "Bir dizi talihsiz olay nedeni ile Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde kurşun döktürüldüğü" bilgisi üzerine açıklama yaptı. Bunun üzerine okul müdürü, Culfa ve iki öğretmene tazminat davası açtı. Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, üç öğretmenin okul müdürüne 2'şer bin TL tazminat ödemesine ilişkin kararı Yargıtay'ca onanarak kesinleşti. Culfa da AYM'ye başvurarak, "tazminat kararının adil yargılanma, sendika hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlali niteliğinde" olduğunu savundu. AYM 1. Bölümü, Culfa'nın, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin ihlal edildiğine hükmederek "yeniden yargılama" talebini kabul etti.

'İtibarını zedeler'

Kurşun döktürmenin batıl bir inanç ve faydasız bir uygulama olduğu kanaati nedeniyle bir lise müdürünün kurşun döktürdüğünü iddia etmenin onun toplum içerisindeki itibarını zedeleyeceğinin kabul edilebileceği belirtilen kararda, "Okul müdürünün, kurban kesmek amacıyla para topladığı ancak sonradan bundan vazgeçildiği, ayrıca okulun hizmetliler odasında okul dışından gelen bazı kişilerin kurşun döktükleri" konusunda ihtilaf bulunmadığı belirtildi.

Okul müdürünün, eleştirilere, sıradan kişilere göre daha fazla katlanması gereğine işaret edilen kararda, "Mahkemesinin ileri sürdüğü gerekçeler, başvuranın ifade özgürlüğüne yapılan müdahale için yeterli ve ilişkili bir gerekçelendirme niteliğinde değildir. Bu nedenle derece mahkemelerinin ilgili hakların koruduğu menfaatler arasında adil bir denge kurmayı başardığı söylenemez" denildi.

Milliyet 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR