BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
ÖĞRETMEN

Okul müdürlerinin hukuk zaferi

Binlerce okul yöneticisinin görevden alınmasına Danıştay ‘dur' dedi. Alınan kararla 8 bin 403 okul müdürü görevine geri dönecek

Danıştay, görevden alınan 8 bin 403 okul müdürünün görevine dönmesinin kapısını açtı. Türk Eğitim Sen tarafından, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan dava sonuçlandı.

Türk Eğitim- Sen'in başvurusunu karara bağlayan İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yapılan işlemlerin iptali ve müdürlerin göreve iadesinin yolunu açtı. Bakanlık, kararı 1 ay içinde uygulamak zorunda.

‘Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik'e karşı açılan dava sonuçlandı. Bakanlığın aynı kurumda 4 yıl görev yapmış okul müdürlerinin görevden alınması ile ilgili uygulaması yargıdan döndü.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), eksik düzenleme gerekçesiyle yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurdu. İlçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri, 4 yılını dolduran okul yöneticileriyle sadece bir gün çalışsa bile onlar hakkında değerlendirme yapabiliyordu. Danıştay, bu şekilde yapılan işlemlerin iptal edilmesi yönünde karar verdi. İDDK'nın kararları nihai özellik taşıyor ve 8 binin üzerinde okul yöneticisinin görevlerine iade edilmesi gerekiyor.

SENDİKALAR YARGIYA TAŞIDI

Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen torba yasa ile Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı.

Haziranda yeni atanan şube müdürleri ağustos ayında, 4 yıldır o bölgede görev yapan okul müdürlerinin mesleki performanslarına not verdi. Buna göre de değerlendirmeye giren 16 bin 553 okul müdüründen 8 bin 404’ü yani yarısı iki aylık şube müdürleri tarafından geçersiz not verilerek kadro dışı bırakıldı. Okul müdürlüğü kadrosu boşalan 8 bin 403 okula Eğitim Bir Sen'in ‘olur’ verdiği isimler atandı. Müdür yardımcılığı kadroları ise bu müdürlerin seçtiği ve valiliğe önerdiği isimlerle dolduruldu. Türk Eğitim Sen ise bu uygulamayı Danıştay’a götürdü.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Danıştay okul müdürlüğü değerlendirmesi için ilgili Milli Eğitim Şube müdürlerinin o bölgede en az 6 ay çalışması gerektiğini belirterek yapılan değerlendirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Ayrıca okul müdürünün hiçbir belirli kriter olmadan istediği kişiyi müdür yardımcılığı için valiliğe önerebilmesinin önünü açan maddeyi de hukuka aykırı buldu. Buna göre geçen sene yapılmış atamaların hepsi iptal edilecek.

Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Kararın 30 gün içinde bakanlık tarafından uygulamaya konulması gerektiği belirtiliyor.

SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİ ŞÖYLE

Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının atamasında, objektif kıstas öngörülmemişti. Hiçbir değerlendirme kriterine yer verilmeyerek hukuka uygunluk denetiminin etkinliği daraltılmıştı. Kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmemişti.

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe: Karara bütün mahkemeler uymak zorunda. Okul müdürlerimizin atandığı formun yürütmesi durduruldu. Öğretmenlerin değerlendirmesinde okul müdürüyle en az 6 ay çalışma şartı vardı. Aynı şartın ilçe milli eğitim ve şube müdürü için de geçerli olması gerektiği belirtilerek yürütmesi durdurulmuş. Bu, bütün okul müdürlerinin okuluna döneceği anlamına gelmiyor. Ancak dönüş yolu açılmış oldu. Kararın kapsamına giren yöneticilerin itiraz etmesi gerekiyor.

Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca: Danıştay 6 ay geçmeden okul yöneticilerini tanıma fırsatı olmadığı ve bu değerlendirmenin objektif olmayacağı yönünde bir karar verdi. Ayrıca ‘müdür yardımcılarının okul müdürünün önermesiyle hiçbir kıstasa dayanmadan ve valinin onayıyla görevlendirilmesi doğru değil' dedi. Yüzlerce dava kazanılmıştı ama MEB kararları uygulamamıştı. Son karar bağlayıcıdır.

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap: 30 gün içinde karar uygulanmazsa idareciler başvuru yaparak göreve iade istemeli. Yine uygulanmazsa dava açıp suç duyurusunda bulunabilirler.

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR