BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
ÖĞRETMEN

Okul bahçeleri otopark yapılıyor! Ama para yok!

MEB, okul aile birlikleri ile ilgili rapor hazırladı. Buna göre okul aile birlikleri yasak olmasına rağmen salon, açık alan ve otoparkları kiraya veriyor. Toplanan 'bağış' yoksul öğrenciler için harcanmıyor; önce harcama yapılıyor, sonra karar alınıyor.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerden "bağış" adı altında para toplayan "okul aile birliklerinin" usulsüz bazı işlemler yaptığını belirledi. 81 il milli eğitim müdürlüğüne uyarı yazısı gönderen bakanlık, usulsüz harcamaların Sayıştay raporlarına da yansıdığına dikkat çekti. Eğitim-öğretim kapsamı dışındaki harcamalar, okul bahçesinin otoparkyapılması ve kantin kiralarından gecikme zammı alınmaması gibi usulsüz işlemler kayıt altına alındı.

YOKSUL ÖĞRENCİYE HARCANMIYOR

Okul ile aile arasındaki bütünleşmeyi gerçekleştirmek ve eğitim-öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek amacıyla kurulan okul aile birliklerinin birçoğunun mevzuat dışı işlemlerin altına imza attığı belirlendi. Okul aile birliği hesaplarından eğitim ve öğretim giderleri ile maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçları dışında harcamalar yapıldığı ortaya çıktı. MEB tarafından hazırlanan "okul aile birlikleri raporu"nda yer alan tespitler ışığında milli eğitim müdürlüklerine uyarı yazısı gönderildi.

ÖNCE HARCAMA SONRA KARAR

Yazıda, okul aile birliklerinde mevzuat uyarınca tutulması gerekli defterlerin genel olarak düzgün tutulmadığı ifade edildi. Harcamaların dayanağını oluşturan karar defterindeki yönetim kurulu kararlarının da genel nitelik taşıdığı ve harcamaların mevzuatta belirtilen süreç dahilinde yapılmadığının anlaşıldığı vurgulandı. Komisyon kararı olmadan harcama yapıldığı ya da harcama yapıldıktan sonra komisyon kararı alındığı da kaydedildi. Yazıda okul aile birliklerinin bankalarda bulunan hesapları için hesap işletim ücreti ödediği, yaptıkları işlemler için de EFT ve havale masrafı gibi ödemeler yaptığı ifade edildi. Okullara ait salon, açık alan ve otoparkların, yönetmelikte yapılan değişikliğe rağmen kiraya verildiğinin belirtildiği yazıda, zamanında ödenmeyen okul kantin kiraları için okul aile birliği tarafından gecikme zammı uygulanmamasının usulsüz bir işlem olduğu dile getirildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR