BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,88
YAZARLAR

OHAL'de memurlara aylıksız izin hakkı var mı?

ANKARA’dan ismi mahfuz okurumuz C.S. soruyor: “Bünyamin bey, on iki yıllık devlet memuruyum. Geçtiğimiz ay Kurumuma başvurup bir yıl ücretsiz izin kullanmak istedim.

ANKARA’dan ismi mahfuz okurumuz C.S. soruyor: “Bünyamin bey, on iki yıllık devlet memuruyum. Geçtiğimiz ay Kurumuma başvurup bir yıl ücretsiz izin kullanmak istedim. Ailemle ilgilenmem gerekiyor, zor bir dönemden geçiyoruz. Yasal olarak aylıklız izin hakkım var biliyorum, ama müdürüm izin vermemiş. Olağanüstü Hal gerekçe gösterilerek reddetmişler. Böyle bir hakları var mı? Nereye başvurmalıyım?”

Sayın okurum, ülkemiz 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişiminden bu yana olağanüstü bir dönemden geçiyor.

Darbecilerin ve onların yakın destekçilerinin devletin tüm kademelerinden temizlenmesi şart! Bu sürecin daha hızlı ve etkin yürümesi için de 21 Temmuz’dan itibaren üç ay boyunca olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

OHAL üç ay sürecek, eğer uzatılmaz ise de üç ay sonunda kendiliğinden son bulacak… Ama uzatılırsa da devam edecek…

OHAL’de memurların önemli haklarından biri olan izin haklarında değişiklik oluyor. Ayrıntılı olarak açıklayalım…

 

AYLIKSIZ İZİN NEDİR?

Devlet Memurları Kanunu gereğince kamuda çalışanlara hem aylıklı izin (yani halk arasında bilinen adıyla yıllık izin) hem de aylıksız izin hakları verilmiş.

Aylıklı izin memurun kıdemine göre değişiyor. Bu izin hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dâhil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün.

Memurların bunun yanında “aylıksız izin” hakları da var…

Aylıksız izin, memurun maaş almaksızın izinli sayılmasını ifade ediyor. Yani hiç maaş almıyorsunuz… Ama bu süre boyunca memurun kadrosuna dokunulmuyor, dönüşünde tekrar göreve başlayabiliyor…

HANGİ HALLERDE VERİLİR?

Memurlara aylıksız izin çeşitli hallerde verilebilmekte: Sağlık durumu nedeniyle on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilmesi hakkı bunlardan ilki…

Doğum yapan memurlara da gebelik izni sonrasında iki yıla kadar aylıksız izin veriliyor. Bu hak eşi doğum yapan erkek memura da getirildi geçtiğimiz yıl torba yasa ile.

Devlet Memurları Kanunu gereğince kamuda çalışanlara hem aylıklı izin (yani halk arasında bilinen adıyla yıllık izin) hem de aylıksız izin hakları verilmiş.

Dört yaşından gün almamış bir çocuğu evlat edinen memurların da 24 aya kadar aylıksız izin hakkı var.

Yurtdışına eğitim amacıyla gitmek için bir üniversiteden kabul alan memurlara da eğitimleri amacıyla aylıksız izin verilebiliyor…

Keza askere giden memurlara da maaş verilmiyor, aylıksız izinde sayılıyorlar…



BEŞ YILINI DOLDURAN HERKES

Bu saydıklarımız özel durumları olanlar için…

Bir aylıksız izin hakkı var ki, tüm memurlar ona sahip…

Kadın olsun erkek olsun tüm memurlara, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması halinde toplam bir yıla kadar “aylıksız izin” verilebilmesi de mümkün.

Bu izin hakkı en fazla iki defada kullanılabiliyor…

Ama bu izni vermek mecburi değil, sizin müdürünüzün inisiyatifine kalmış. İster verir ister vermez… Analık ve evlat edinme için verilen iki yıllık izin ise siz talep ederseniz müdür tarafından verilmek zorunda…


OHAL’DA AYLIKSIZ İZİN

Normalde olağanüstü halin bu aylıksız izinlerin kullanılmasına bir etkisi yok…

Yani müdürünüz isterse size bir yıllık “aylıksız izin” hakkını verebilir, bu onun inisiyatifinde.

Ancak bu durumun bir tek istisnası var: Kanuna göre sıkıyönetim, OHAL veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere yer değiştirme suretiyle (yani halk arasında bilinen ismiyle rotasyon ile) atanan memurlara atandıkları OHAL bölgesindeki görev süreleri içinde bir yıllık aylıksız izin hakkı yok.

Son OHAL tüm ülkede ilan edildiği için bu şu demek: Rotasyona tabi olup bu kapsamda atanan kişiler OHAL boyunca bir yıllık aylıksız izin alma hakkına sahip değiller…

---

Kıssadan Hisse

“Eğitimin fonksiyonu bir kişiye derinlikli düşünmeyi ve eleştirel düşünebilmeyi öğretmektir. Zeka üstüne karakter, gerçek bir eğitimi hedefi budur.”

— Martin Luther King, Jr.

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar