BIST 9.121
DOLAR 32,37
EURO 34,94
ALTIN 2.325,48
YAZARLAR

OHAL ile ilgili memur sorularına cevaplar

OHAL ilan edilen yerlerdeki memurların il dışına çıkma yasağı olup olmadığı, aylıksız izindeki memurların dönüş zorunluluğu olup olmadığı, doğum nedeniyle aylıksız iznin kullanılıp kullanılamayacağı gibi hususlar merak edilen önemli noktalar.

OHAL ilan edilen yerlerdeki memurların il dışına çıkma yasağı olup olmadığı, aylıksız izindeki memurların dönüş zorunluluğu olup olmadığı, doğum nedeniyle aylıksız iznin kullanılıp kullanılamayacağı gibi hususlar merak edilen önemli noktalar.

OHAL adı üstünde olağanüstü bir durum olduğundan halkta bir tereddüt oluşturabiliyor. OHAL ile verilen yetkilerden bir kısmı 667 sayılı KHK ile yürürlüğe konmuş bulunuyor.

21 Temmuz 2016 tarihli yazımızda Olağanüstü Hal’in memurlara olan etkisinden söz ederken yazıda cevabı olmayan durumları merak eden memur okurlarımız yeni sorularını mail adresimizden yöneltmiş bulunuyor. 

OHAL VE AYLIKSIZ DOĞUM İZNİ

Örneğin okurumuz Banu Hanım “Ben devlet memuruyum ve ocak ayında doğum yaptım. Analık iznimi ve yıllık izinlerimi kullandım. OHAL süresince doğuma bağlı olarak ücretsiz izin almam mümkün müdür?” diye soruyor.

OHAL ilan edilmiş olması, aylıksız izinlerden sadece beş yıla kadar olan memurların en fazla iki defada ve toplam bir yıla kadar olan aylıksız izin hakkını bu mahallere yer değiştirmek suretiyle belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında ve bu bölgelerdeki görev süreleri içinde kullanmaya engel koyuyor.

Mevzuatta Olağanüstü Halde doğum sonrası aylıksız izin verilmesi ile ilgili engelleyici bir düzenleme bulunmadığından,

Doğum nedeniyle aylıksız izin verilmesini düzenleyen 657 sayılı Kanunda “Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir” biçiminde kesinlik içeren bir amir hüküm bulunduğundan

Aylıksız doğum izni verilmesine engel bir durum bulunmuyor. Doğum nedeniyle aylıksız izni alabilirsiniz.

OHAL VE AYLIKSIZ İZİNDEKİ MEMUR

Bir başka okurum Burak Bey de “OHAL ilan edilmeden önce ücretsiz izine ayrılmıştım iznimin bitmesine yaklaşık üç ay var OHAL nedeniyle bende hemen göreve başlar mıyım? Yoksa izin bitimi mi başlarım?“ diye soruyor.

Yine okurumuz Didem Hanım da “Olağanüstü hal ilan edilmeden önce aylıksız izne ayrılmış ve halen izin süresini kullanmakta olan memurun da izni iptal edilir mi? Bu durumda memurun aylıksız izin süresinin bitimini beklemeden görev yerine dönmesi gerekir mi?” diye aynı soruyu sormuş.

Başbakanlık Genelgesi yıllık izin kullanmakta olan memurların ve diğer kamu görevlilerinin izni keserek göreve başlamasını amir bulunduğundan aylıksız izindeki memurların göreve çağrılmasını gerektiren bir zorunluk içermiyor.

Yani ek bir Genelge ile bu kapsamdakiler de aylıksız izinden geri çağrılmadığı sürece izin dönüşü gerektiren bir durum söz konusu bulunmuyor.

OHAL VE AÇIKTAKİ MEMURUN İL DIŞINA ÇIKIŞI 

Okurum Beyzanur Hanım “Açığa alınan memurlarda şehir dışına çıkma hakkı var mıdır?“ diye, yine bir başka okurum Sinan Bey de “OHAL’de memurların il dışına çıkma yasağı var mı?” soruyor.

657 sayılı Yasadaki memurun il dışına çıkışlarında amirinden izin alma zorunluluğu 2011 yılında kaldırılmıştı. OHAL Kanununda ve bugüne kadar çıkan ilgili KHK ve Genelgelerinde bu konuda bir yasak ve zorunluluk konmamış bulunuyor. Bu düzenlemeler çerçevesinde açığa alınmış olsa da olmasa da memurların il dışına çıkışlarında amirlerinden izin alma zorunluluğu bulunmadığını düşünüyoruz.

Öte yandan OHAL kanununda yer alan;

Sokağa çıkmak sınırlanması veya yasaklanması,

Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklanabilecek, bölge dışına çıkarılabilecek veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklanması,

Bölge dâhilinde güvenliklerinin sağlanması gerekli görülen tesis veya teşekküllerin bulunduğu alanlara giriş ve çıkışlar düzenlenecek, kayıtlanacak veya yasaklanması, gibi Olağanüstü Hal yetkileri halen yürürlüğe konmamış olup, bu yetkilerin Bakanlar Kurulunca kullanılması halinde zaten otomatikman seyahatler kısmen veya tamamen durdurulmuş olacaktır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar