BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.438,99
YAZARLAR

Öğretmenlere hediye: Uzman Öğretmenlik

24 Kasım Öğretmenler Günü için öğretmenlere bu yılın en büyük hediyesi kariyer basamaklarında yükselme; uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olacaktır.

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği Resmi Gazete’de 13.08.2005 tarihinde 25905 sayı ile yayınlanmış ve yine 7.1.2006 tarih ve 26046 sayı ile yapılan ek ve değişikliklerle yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre öğretmenlik mesleği öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik basamakları adı altında üç kariyer basamağına ayrılmıştır.

Bu yönetmelik çerçevesinde ilk ve son kez 2005 yılında ÖSYM tarafından Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavı yapılmıştır. Sınav sonuçlarına göre de hak kazanan öğretmenlerin uzmanlıkları kariyerlerine işlenmiştir. Bundan sonra bir daha sınav yapılmamıştır. Bunun nedeni sendikaların ve öğretmenlerin yönetmelikte sorunlar olduğunu düşünerek mahkemeye başvurmalarıdır. Anayasa Mahkemesi bu başvurular üzerine; Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükseltme Yönetmeliği’ni kökten iptal edecek bir karar vermemiştir.

2005 yılı Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavından sonra, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyer basamağını alan öğretmenler maaşlarında diğer meslektaşlarına göre az da olsa bir yükselmeden yararlanmış ve yararlanmaya devam etmektedir. Aynı zamanda bu kariyeri elde eden öğretmenler; idarecilik atamalarında uzman öğretmen olanlar 4, başöğretmen olanlar 6 puan olmak üzere avantaj elde etmektedir.  

Öğretmenlik Kariye Basamakları Yükselme Yönetmeliğinde; “Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı % 20, başöğretmen oranı % 10'dur.” şeklinde bir madde vardır. 2005 yılından günümüze birçok öğretmen emekli olmuş, bunun yanında birçok öğretmen de yeni göreve başlamıştır. Bundan dolayı öğretmen ve kariyer alan öğretmen sayılarında değişme olmuştur. Bir an önce sınav yapılmalı ve sınav sonucuna göre kariyer alan öğretmenlerin kariyerleri görev kaydına işlenmelidir.

 Son günlerde medyada ‘uzman öğretmenlik’ olarak bilinen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nın yapılacağına dair haberler yer almaktadır. Buna kaynak olarak da MEB’den illere gelen bir e-posta dayanak gösterilmektedir. Yine  Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey’in bir açılışta yaptığı, konuyu başbakana sunduğu ve kabul gördüğü yöndeki haberdir.

 MEB geç kaldığı Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı’nı yasal dayanaklarını hazırlayarak bir an önce gerçekleştirmelidir. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere hamasi nutuklar atmak yerine somut veriler sunulmalıdır. 24 Kasım Öğretmenler Günü için öğretmenlere bu yılın en büyük hediyesi kariyer basamaklarında yükselme; uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olacaktır.

Yorumlar