BIST 9.555
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.470,38
ÖĞRETMEN

Öğretmen adaylarından 'ücret' talebi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk kez eğitim fakültesinde okuyan öğretmen adaylarının ilginç bir talebiyle karşı karşıya kaldı

Bir grup öğrenci, "öğretmenlik uygulaması" dersi kapsamında okullarda görev aldıklarını, kendilerine bu nedenle ücret verilmesi gerektiğini belirterek Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. YÖK, "Staj yapmıyorlar, ücret ödenmez" karşılığını verdi.

YARGI YOLUNA GİTTİLER

Eğitim fakültesi öğrencileri, mesleki deneyim kazanabilmeleri için rehber öğretmenler eşliğinde okullarda derslere giriyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden bir grup öğrencinin, okullarda girdikleri "uygulama ders" için Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ücret talep ettiği belirlendi.

Öğrencilerin, bu amaçla yargı sürecini de işlettikleri belirtildi. İlk kez böyle bir durumla karşılaşan MEB, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) öğretmenlik uygulaması çalışmalarına katılan öğrencilere ücret ödenip ödenemeyeceğini sordu. YÖK, "öğretmenlik uygulaması" dersinin staj kapsamında değerlendirilemeyeceğini bildirdi.

Bu dersin zorunlu olduğunu kaydeden YÖK, dersin teorik ve uygulamalı saatleri olduğunu, teorik saatlerin fakültede, uygulama saatlerinin MEB'e bağlı okullarda yapıldığına dikkat çekti.

Uygulamalı derslerin öğretmen adayı yetiştirme programlarında yer aldığı ve zorunlu olduğu vurgulandı. Öğretmenlik uygulaması çalışmalarıyla ilgili olarak MEB tarafından hazırlanan yönergede de "staj" ifadesinin yer almadığına işaret edildi.

YÖK, stajın mesleki ve teknik eğitimle ilgili yükseköğretim programları için söz konusu olduğunu, bu stajın ders programının dışında ayrı bir dönemde yapıldığını kaydetti.

YÖK, mevzuat çerçevesinde "öğretmenlik uygulaması" dersi kapsamında mesleki becerilerin geliştirilmesi amacıyla okullardaki öğretmenlik uygulaması çalışmalarına katılan öğretmen adaylarına ücret ödenebilmesi için bir dayanak bulunmadığını ifade etti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR