BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
YAZARLAR

Öğrenciler hastaneye gidebilecek mi?

Kanuna göre kişinin, - Eşi, - 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını

 

Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik yapan torba kanunun neler getirdiğine değinmeye bu yazımızda da devam edeceğiz.

İşverenlerin kısa vadeli sigorta kolları priminin sabitlendiğini ve emekliler için sosyal güvenlik destek primi dolayısıyla çıkartılan birikmiş borçlara ödeme kolaylığı getirildiğini önceki yazılarımızda aktarmıştık.

Torba kanunun getiridiği yenilikleri biri de üniversite sınavına girmiş olan öğrencilerin hastanelerden yararlanmak konusundaki şimdiye kadarki sıkıntılarının çözülmesi.

Sıkıntı nereden kaynaklanıyordu izah edelim.

 

Kimler Bakmakla Yükümlü Kişidir?

Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Genel Sağlık Sigortası kısmı 1 Ocak 2012 tarihinde geçiş süreci tamamlanarak herkes yönünden yürürlüğe girdi.

Kanuna göre kişinin,

- Eşi,

- 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları,

- Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babası,

Genel sağlık sigortalısının “bakmakla yükümlü olunan kişi” sayılıyor.

 Bu kişiler sigortalı üzerinden sağlık hizmetleri alabiliyor, başka bir deyişle hastaneye gidip tedavi olabiliyor, ilaç alabiliyor, SGK masrafları karşılıyor.

 

Üniversiteye Gidenler 25 Yaşına Kadar Sağlıktan Yararlanır

Ancak Kanundaki bu düzenleme uygulamada bazı karışıklıklara ve sorunlara neden olmakta idi.

Şöyle ki liseyi bitiren ve üniversite sınavına giren öğrencilerden yaz döneminde hastalananlar aileleri üzerinden sağlık yardımı alamamaktaydı. Zira lise kaydı mezun olunmakla bitmekte, üniverse sınav sonucu henüz açıklanmadığından da üniversite öğrencilik kayıtları görünmemekte idi. Bu öğrenciler yaz aylarında (Haziran-Ekim arasında) hastalanırsa haksız yere doktora gidememekte ve mağdur olmaktaydı.

Dahası bu öğrenciler eğitim hayatlarındaki yaz ayı kesintisi yüzünden gelir testine tabi tutuluyorlardı. Gelir testine girmeyenler ise re’sen tescil edilerek yüksek tutarda Genel Sağlık Sigortası Primi ödemek zorunda kalıyorlardı.

Oysa bu öğrenciler yalnızca sınav sonucunu beklemekteydiler, çalışma hayatına atılmıyolardı.

 

Liseyi Bitiren Öğrencilere de Düzenleme Çıktı

İşte son torba kanun bu sıkıntıya da bir çözüm getirdi. Kanun, liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giden öğrencileri kapsıyor.

Buna lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yükümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yararlandırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler.

120 günlük süre sonunda üniversiteye kaydı yapılan öğrenciler yine bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaya devam edecekler.

Böylece SGK taşra birimlerinde sık sık sıkıntılara neden olan bir sorun çözülmüş olacak. Üniversite okuyan öğrenciler ise 25 yaşını doldurana kadar sağlıktan yararlanmaya devam edecekler. 25 yaşını doldurmuş bir öğrencinin üniversite kaydı sürüyor olsa dahi sağlıktan yararlanması ise mümkün değil.

---

Yersiz Sağlık Yardımlarına da Af Geldi


Torba kanunla getirilen bir değişikliği daha anmakta fayda var. Kanun yersiz yapılan sağlık giderlerinin affedilmesini de sağlamış bulunuyor.

Şöyle ki işe giren yada herhangi bir şekilde sigortalı olan kişilerin kendi üzerinden sağlık hizmeti alması gerekirken gerek tescilin değiştirilmesinin unutulması gerekse de sistem hataları sonucunda başkası üzerinden hastaneye gitmeleri halinde kendilerine yersiz ödeme yapıldığı gerekçesiyle borç çıkarılması söz konusu oluyordu.

Yeni kanun ile kendisi genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına girmekle birlikte, asli olarak hak etmediği bir kapsamda sağlık hizmeti alanlara 31/1/2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetlerine ilişkin SGK’ca tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek borçların affedilmesi söz konusu.

Bunun için tek bir şart bulunuyor. Kişiler SGK’ya dava açmışlarsa bu nedenle açtıkları davadan vazgeçecekler. Bu takdirde borçlara ilişkin açılmış olan dava ve icra takipleri sona erdilecek, sistemde görünen borçlar silinecek.

Bu düzenleme de vatandaşların sıkıntılarını gidermek noktasında önemli bir adım.


---

Kıssadan Hisse

“Dostlarınıza zaman ayırın, yoksa zaman sizi dostlarınızdan ayırır.”

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

 

Yazarın tüm yazıları için:


 

Yorumlar