BIST 9.795
DOLAR 32,46
EURO 34,91
ALTIN 2.433,15
MEMUR

Nurettin Canikli'den memurları ilgilendiren önemli açıklama

15 Temmuz Darbe Girişiminden bu yana kamuda yaklaşık 67 bin memur açığa alındı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli memurları bekleyen süreç hakkında bilgi verdi.

Başarısız darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olan memurlar açığa alınmıştı. Bugün sayısı yaklaşık 67 bini bulan memurların yerine yeni devlet memurları atanacak mı? Açığa alınan memurlar maaşlarını alabilecek mi? FETÖ üyesi memurların aileleri ne olacak? Memurlar ile ilgili yeni KHK'lar çıkacak mı? İşte kritik cevaplar...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli memurların merakla beklediği soruların yanıtlarını Habertürk gazetesinden Kübra Par'a anlatttı. Haberde yer alan soru ve bu sorulara verilen cevaplardan bazıları şöyle:

YENİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER ÇIKACAK MI?

Evet, bol miktarda gelecek. Özellikle önemli görevlerde bulunanların tasfiyesine yönelik bir liste olacak. İsim isim açıklamayı sadece TSK için kullanmıştık, şimdi diğer kurumlar için de bunu yapmayı düşünüyoruz.

KAMUDA AÇIĞA ALINANLARIN TÜMÜ TASFİYE EDİLECEK Mİ? EMEKLİLİĞE SEVK EDİLENLER NE OLACAK?

Yaşı gelenler emekliliğe sevk edilecek, kalanları memurluktan atacağız.

MAĞDUR OLAN AİLELER...

Evet, bizim de öncelikle üzerinde durduğumuz konu mağduriyetler. Bu insanların önemli bir bölümü geçimlerini kamudan sağlıyor. Aileleri, masum çocukları var. Örgütün yönetici kademesinde ya da üyesi olduğu tespit edilenleri tasfiye edeceğiz. Yönetici kademede olmayıp sadece sempatizan olanlar da önemli görevlerde kalmayacak ama hayatlarını idame ettirebilmeleri için bir mekanizma kurmayı düşünüyoruz.  

NASIL BİR MEKANİZMA OLUŞTURULACAK?

Henüz net değil. Kamuda düz memur gibi alt görevde oluşturulacak özel bir kadroyla pasifize edebiliriz. Zarar veremeyecekleri başka bir kadroya yönlendirebiliriz ya da bulundukları görev çok tehlike arz etmiyorsa bir kısmı kalabilir. Düşünün 5 yaşında masum bir çocuk var... Babasının ihanetini ona ödetmememiz gerekiyor.

AÇIĞA ALINANLARIN TAMAMIYLA İLGİLİ İŞLEM YAPILACAK MI? 

Büyük bölümü için işlem yapılacak gibi gözüküyor. Bu terör örgütüyle mücadelemiz 2013’ten beri yoğunlaşmıştı. O tarihten bu yana devletin kayıtlarında bu konuyla ilgili bilgi oluştu. O nedenle bu kadar hızlı hareket edebiliyoruz. Ama hata ihtimalini minimum seviyeye indirmek için açığa alınanların bir kısmıyla ilgili bilgiler tekrar gözden geçiriliyor. Yanlışlık olduğu tespit edilirse bazılarının işine son verilmeyebilir.

 

MASUM OLANLAR HAKLARINI NASIL ARAYACAK?

Bu tür düzenlemelerde bir gri alan oluşur. Hata payı öngörüyoruz zaten. Bunu düzeltmek için gerekli olan mekanizmalar açık. Belirlenen kurumlar, vakıflar, dernekler kapatıldı. Şimdi bazılarına yönelik yanlışlık yapıldığına dair bilgiler geliyor. Bu bilgiler, ilgili bakanlıklar tarafından değerlendiriliyor. Yanlışlık yapıldığı ortaya çıkarsa aynı mekanizmalarla düzeltilecek. Kararnameyle kapatıldıysa, kararnameyle düzeltilecek. Bir defaya mahsus değil sürekli olarak bu mekanizmalar devrede kalacak. OHAL bittikten sonra dahi düzeltilebilir. Kusuru olmayanların bu uygulamanın mağduru olmasını engellemeliyiz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR