BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
MEMUR

N'olcak bu memleketin hali araştırması

PEW geleceğe bakış röntgenimizi çekti. İçimiz kararmış! Türklere göre, başarı elimizde değil.

- Pew araştırmasına göre Türklerin yüzde 41’i çocukları büyüdüğünde finansal durumlarının kendilerinden kötü olacağına inanıyor. ‘Daha iyi olacak’ diyenler ise yüzde 35. Başarının elimizde olduğuna inanmıyoruz.

Küresel çapta yaptığı sosyal bilimler araştırmalarıyla tanınan ABD’li Pew Global’ın son çalışması, Türklerin çocuklarının gelecekleriyle ilgili karamsar bir tablo çizdiklerini ortaya koydu. 44 ülkede yapılan araştırmada “Bugünün çocukları büyüdüğünde finansal açıdan anne ve babalarından daha mı iyi yoksa daha mı kötü durumda olacaklar?” sorusu soruldu. Türklerin yüzde 41’i “Daha kötü olacak” yanıtını verdi. Oranın yüzde 50’nin altında kalması, gelecek beklentisi için iyi bir görünüm sergilemedi. Bunun nedeni ise “Daha iyi olacak” diyenlerin oranının da yüzde 35’te kalması oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 17’si “Aynı kalacak” derken, yüzde 7’si ise “Bilmiyorum” şıkkını seçti.

FRANSIZLAR ÇOCUKLAR İÇİN UMUT TAŞIMIYOR

Araştırmanın yapıldığı 44 ülkeden gelişmiş olanlarda da çocukların gelecekte finansal açıdan anne ve babalardan daha kötü durumda olacağını düşünme oranı yüzde 50’yi geçti. ABD’de yüzde 65, Fransa’da yüzde 86, Japonya’da yüzde 79 gibi oranlar söz konusu oldu. 10 gelişmiş ülkeden sadece Güney Kore ve İsrail’in oranları yüzde 50’nin altında kaldı.

Türkiye, “Daha iyi olacak” diyen 25 gelişmekte olan ülke arasında yapılan sıralamada sondan dördüncü sırada yer aldı. Mısır, Polonya ve Lübnan’da olumlu yanıtların oranı Türkiye’nin altında kaldı. Sırasıyla Vietnam, Çin, Şili, Brezilya ve Hindistan, yüzde 65’i geçen oranlarda çocuklarının finansal bakımdan kendilerini geçeceğine dair görüş bildirdi. Brezilyalıların yüzde 72’si, Hintlilerin de yüzde 67’si “Daha iyi olacak” dedi.

GELİR EŞİTSİZLİĞİNİ AŞMADA VERGİ KARARSIZLIĞI YAŞIYORUZ

-Türklerin yüzde 48’i gelir eşitsizliğinin önüne geçmek için vergilerin indirilmesini istiyor.

-Buna karşılık yüzde 32’si için çözüm vergileri artırmaktan geçiyor. Gelir eşitsizliğini aşmada vergi kararsızlığı yaşıyoruz

-Yüzde 8 çözümün vergiyle sağlanamayacağını düşünüyor.

-Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi yüzde 74’le Güney Kore dışında bütün gelişmiş ülkelerden daha fazla destek buluyor.

YÜZDE 20 YURTDIŞINA GİTMEYE İNANIYOR

44 ülkede 48 bin kişiyle yapılan araştırmada, zengin ile fakir arasındaki gelir farkının büyük bir sorun olduğunu belirten Türklerin oranı yüzde 74 çıktı. Sadece yüzde 20’miz hayatta daha iyi fırsat yakalamak için yurtdışına taşınmaya inandığını bildirdi. Genel olarak bakıldığında gelişmiş ülkelerde çocukların durumunun kendilerinden daha kötü olacağını belirtenlerin ortalaması yüzde 65 oldu. Türkiye’nin dahil olduğu gelişmekte olan ülkeler kategorisinde oran yüzde 25’te kaldı. Aralarında
Bangladeş, Uganda, El Salvador gibi ülkelerin bulunduğu kalkınmakta olan ülkelerde ise oran yüzde 38 çıktı.

‘BAŞARI ELIMIZDE DEĞIL’ DIYENLER ARASINDA BIRINCI SIRADAYIZ

Araştırmada “Hayattaki başarı kontrolümüz dışındaki güçlerden kaynaklanıyor” tespitine katılıp katılınmadığı da soruldu. Türkiye’de “Katılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 75 oldu. Yüzde 75’lik oran Türkiye’yi 44 ülke arasında birinci yaptı. Türkiye’yi yüzde 74’lük oranlarıyla Güney Kore ve Bangladeş’in yanı sıra yüzde 73’le Vietnam takip etti. Sırasıyla Venezüella, ABD, İngiltere ve Nikaragua başarının kişinin elinde olduğuna en çok inanan ülkeler oldu.

SIKI ÇALIŞMAYA EĞITIMDEN DAHA FAZLA ÖNEM VERİLİYOR

Türkler başarının kendi ellerinde olmadığına en çok inanan toplum olsa da hayatta ilerlemek için gereken faktörleri sıralamaları istendiğinde öne dört tanesi çıktı. Bunlar yüzde 38’le sıkı çalışma, yüzde 36’yla iyi eğitim, yüzde 34’le şanslı olmak ve yüzde 30’la doğru kişiyi tanımak oldu. Zengin bir aileye mensup olmaya yüzde 17 oranı verilirken, yüzde 10’la erkek olmak dile getirildi. Rüşvet dağıtmak ise yüzde 7’nin verdiği yanıt oldu.



Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR