BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,06
ÖĞRETMEN

Milli Savunma Üniversitesi ekim ayında açılıyor

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından askeri okulların kapatılarak yerine kurulması kararlaştırılan Milli Savunma Üniversitesi'nin yeni yazılacak öğretim programının amacı "demokratik anlayışa sahip askerlerin yetiştirilmesi" olacak.

15 Temmuz'da yaşanan kanlı darbe girişiminin ardından  askeri okulların kapatılmasıyla kurulması kararlaştırılan Milli Savunma Üniversitesi'nin müfredatının ayrıntılarına Milliyet ulaştı. Buna göre eski eğitim müfredatı ve programı tümüyle değiştirilecek.

Milliyet'te yer alan habere göre, üniversitede okutulacak derslerin içeriğinde, "demokrasi" vurgusu yapılacak. Yeni ders programları, aralarında akademisyen ve askerlerin bulunduğu bir çalışma grubu tarafından yazılacak. Yeni müfredat YÖK'ün onayının ardından Milli Savunma Bakanı uygun bulursa okutulmaya başlanacak. Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; üniversitenin işleyişi şöyle olacak:

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ EKİM AYINDA AÇILIYOR

Üniversite bu ekim ayında faaliyete geçecek. Üniversite çatısı altında Hava, Kara, Deniz Harp Fakülteleri ile astsubay yetiştirmeye yönelik meslek yüksekokulu bulunacak.

Üniversiteye öncelikle pilot ihtiyacının karşılanması için Hava Harp Fakültesi'ne öğrenci alınacak. Bu fakülteye üniversitelerin havacılık bölümlerinde okuyan öğrencilerin de ara sınıftan girmesi mümkün olacak.

Yüksek lisans ve doktora eğitimleri alındıktan sonra kurmay subaylığın elde edileceği enstitüler de bulunacak.

Üniversitenin kurucu rektörü sivil bir "profesör" olacak.

Rektör adayını Milli Savunma Bakanı belirleyecek. Başbakan'ın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı atayacak.

Milli Savunma Bakanı dördü geçmemek üzere rektör yardımcısı atayacak. Üniversite teşkilatı, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulacak.

Rektör sivil olmasına karşın askeri literatüre göre "korgenaral" rütbesinde olacak. Rektör, kısa zamanda atanacak.

Üniversiteyle ilgili en dikkati çeken nokta ise müfredatın "sil baştan" yazılacak olması. Sivil ve asker kökenli öğretim üyelerinden oluşturulacak çalışma grubu, darbe girişimi öncesi askeri okullarda okutulan müfredatı değiştirecek.

Yenilecek müfredatta, "demokrasi" vurgusu yapılacak.

Hazırlanan müfredat, YÖK onayına sunulacak.

YÖK'ün onayının ardından Milli Savunma Bakanı uygun bulursa, müfredat okutulmaya başlanacak.

Üniversitenin yeniden hazırlanacak müfredatıyla demokratik anlayışa sahip askerlerin yetiştirilmesi amaçlanacak.

Bakan Fikri Işık, Türkiye'de bulunan yabancı askeri öğrencilere ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrenciler de var. Bunların eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Hava Harp Okulu'ndan ara sınıflardan da öğrenci alma, yeni öğrenci almaya bu sene içerisinde başlayacağız. 726 yabancı öğrenci var Hava Harp Okulu ile binin üzerinde."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR