BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
MEMUR

Merkez Bankası'ndan vatandaşa borç uyarısı!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dış kaynaklı olumlu hava sayesinde faizlerin en düşük seviyelere indiğini belirtti. Düşük gelirli vatandaşları faizlere kanıp abartılı borçlanmaması konusunda uyardı.

MEMURLAR- Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı, dün An­ka­ra'da “2015 yı­lı Pa­ra ve Kur Po­li­ti­ka­sı­”nı açık­la­dı. Tür­ki­ye­’nin dış risk­ler­den ken­di­si­ni ko­ru­ya­bil­me­si için dö­viz re­zerv­le­ri­nin kı­sa va­de­li borç­la­rı kar­şı­la­ya­cak dü­zey­de ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Baş­çı, bu he­de­fe ulaş­mak için kı­sa va­de­li borç­la­rı azalt­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı.

KISA VADELİ PAHALANIR

Baş­çı, ban­ka­la­rın yurt­dı­şın­dan bir yıl ye­ri­ne da­ha uzun va­de­li borç­lan­ma­la­rı­nı sağ­la­mak üze­re dü­zen­le­me ya­pa­cak­la­rı­nı, kı­sa va­de­li borç­lan­ma­yı pa­ha­lı ha­le ge­ti­re­cek­le­ri­ni bil­dir­di. Ban­ka­la­rın fai­zi da­ha dü­şük di­ye 1 yı­la ka­dar olan kı­sa va­dey­le borç­la­nıp ül­ke ris­ki­ni ar­tır­dık­la­rı­nı be­lir­ten Baş­çı, şöy­le de­vam et­ti:

1 PUAN FAZLAYA 5 YIL

“Oy­sa 1 pu­an da­ha yük­sek fa­iz­le 5 yıl va­de­li borç­lan­mak müm­kün. Ya da bi­raz da­ha yük­sek fa­iz­le 10 yıl­lık borç­lan­ma ya­pı­la­bi­lir. Ban­ka­lar böy­le yap­ma­sa da biz kı­sa va­de­li kre­di­ler için zo­run­lu kar­şı­lık­la­rı yük­sel­te­rek on­la­rı uzun va­de­li borç­lan­ma­ya yön­len­di­re­ce­ğiz.” Baş­kan Baş­çı, fa­iz­le­rin son dö­nem­de dü­şü­şe geç­ti­ği­ni, bu du­ru­mun borç­lan­ma­yı ar­tır­ma­sı­nı is­te­me­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı. “Dü­şük ge­lir­li va­tan­daş­la­rın aşı­rı borç­lan­ma­dan ka­çın­ma­sı ge­re­ki­yo­r” de­di.

TEDBİR ALABİLİRİZ

Baş­çı, har­ca­ma­la­rı kıs­mak için ge­li­re oran­tı­lı kre­di kar­tı ve tak­sit sı­nır­la­ma­sı gi­bi ön­lem­le­rin alın­dı­ğı­nı ha­tır­la­tır­ken, ge­rek­me­si ha­lin­de bu yön­de ila­ve ted­bir­le­rin de alı­na­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di.

TEK BAŞINA MERKEZ'LE OLMAZ

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonu düşürebilmek için Türkiye’nin önünde petrol ve dış konjonktür destekli fırsat oluştuğunu ifade ederken, bu fırsattan yararlanılabilmesi için Merkez Bankası dışındaki kurumların ek çaba göstermesi gerektiğini söyledi. “Çabayı tek başına Merkez Bankası gösteremez. Çünkü elindeki kaynaklar sınırlı” diyen Erdem Başçı, gıda ve tarımsal ürün fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla kurulan komitenin bu noktada olumlu sonuç verebileceğini söyledi.

HER AY ÇARŞI PAZAR DOLAŞIYORUZ

Pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki her 10 do­lar­lık dü­şü­şün enf­las­yo­nu ve ca­ri açı­ğı 0,4 ila 0,5 pu­an aşa­ğı çek­ti­ği­ni an­la­tan Baş­çı, bu fır­sat­tan ya­rar­la­na­rak enf­las­yo­nu dü­şür­mek için bü­yük bir fır­sat oluş­tu­ğu­nu be­lirt­ti. Baş­çı, Mer­kez Ban­ka­sı ele­man­la­rı­nın her ay çar­şı pa­zar do­la­şıp seb­ze mey­ve hat­ta ek­mek fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şı iz­le­dik­le­ri­ni, bu sa­ye­de enf­las­yon tah­mi­ni­ni ön­ce­den ya­pa­bil­dik­le­ri­ni bil­dir­di.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR