BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.499,33
GÜNCEL

Merkez Bankası faiz karası sonrası 7 Mart dolar kuru

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dün dolar 5.45'lere dayandı. Gün içinde aniden yükselen doların faiz kararından değil ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan Rus S-400 tartışmalarından kaynaklandığı öğrenildi

Merkez Bankası gün haftalardır beklenen faiz kararının açıkladı. Merkez piyasanın da beklediği gibi indirime gitmeyerek faizleri yüzde 24'te sabit tutma kararı aldı. Bu kararı sonraso dolarda anlık bir düşüş yaşanadı.

Hemen sonrasında ise dolar 5.37'lerden hızlıca 5.45'lere dayandı. Doların Merkez'in kararı sonrası fırlaması ise merak konusu oldu. Dolar 7 Mart Perşembe sabahında saat 07:00 itibari ile güne 5.4370'den başladı.  uzmanlardan doların neden yükseldiğine dair ise açıklama geldi.

Bankacılar Merkez'ın kararından öte S-400 füzelerinden doğabilecek olası bir siyasi gerilimin ve küresel fon akış durumunun da dolar/TL'yi yükseltebileceğine işaret etti.

Piyasalarda yaşanan tepkinin, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolardaki yükselişi faiz kararına ve metne  bir tepki olarak görmüyoruz. Bir beklenti vardı bu satın alındı şimdi ise bu gerçekleşme yaşanıyor ve satılıyor. Aslında TCMB tam anlamıyla piyasa dostu bir PPK söylemi açıkladı. Önümüzdeki ilk toplantıda yani Nisan ayına bir faiz indirimi yapabileceğine yönelik en ufak bir söylem de görmüyoruz” dedi.

TL için iyimser olmak zor
TL'nin son dönemlerde negatif ayrışma trendinde olduğunu belirten bankcası "yeni Brunson S-400 mü olacak’ sorunun tartışıldığı bir dönemde TL için iyimser olmak zor" diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR