BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,57
MEMUR

Memurun Temmuz zammı, gelir vergisine gider mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında kamuda görev yapan hangi memurların Temmuz zammı, gelir vergisine gider?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında kamuda görev yapan hangi memurların Temmuz zammı, gelir vergisine gider?

GELİR VERGİSİ HANGİ MAAŞ KALEMLERİ ÜZERİNDEN HESAPLANIR?

Gelir vergisi tüm maaş kalemlerine uygulanmaz. Gelir vergisi sadece taban, gösterge, ek gösterge, kıdem ve yan ödeme aylığına (zam) uygulanır. Bu beş adet maaş kaleminden emeklilik, sendika, engellilik kesintileri düşüldükten sonraki kalan matraha gelir vergisi uygulanarak hesaplanır.

HANGİ MEMURUN GELİR VERGİSİ MATRAHI NE KADARDIR?

Gelir vergisi oranı, 12 bin TL gelir vergisi matrahına kadar yüzde 15'tir. 12 binden sonraki matrahlarda ise yüzde 20 olarak uygulanır.

1. dereceler için;

Genel olarak 1. derece memur, mühendis, imam hatip, zabıt katibi, infaz koruma memuru, bilgisayar işletmeninin cari ay matrahı 20 yıllık bir memuru için 1.210 lira ila 1.290 lira arasındadır.

1.250 lirayı ortalama matrah olarak alırsak, 12 binlik sınır 10. ayla beraber aşılmaktadır. Yani bu gruptaki memurlar Ekim 2015'te bir üst gelir vergisi dilimine girecektir.

8-9. dereceler için...

Yukarıdaki hesaplama 1. derecedeki bazı memurlar için yapılmıştır. 
8 ve 9. derece gibi mesleğe yeni girmiş memur, mühendis, imam hatip, zabıt katibi, infaz koruma memuru, bilgisayar işletmelerinde ise durum biraz daha iyidir. 
8 ve 9. derecelerde gelir vergisi matrahı 1020 ila 1100 lira arasındadır. Matrahı 1050 lira gibi ortalama bir değer alırsak bu dereceki memurlar ancak 12. ayda bir üst vergi dilimine girmektedir.

Öğretmen ve sağlıkçılar için özel durum...

Diğer memurlardan yarı olarak öğretmenler ek ders ve sağlık personeli de döner sermaye almaktadır. Her iki kalem de gelir vergisine tabidir. Bu nedenle aylık 800 lira civarında bir ek ders veya döner sermaye alan bir öğretmen veya sağlıkçının, gelir vergisi matrahı 2 bin liraya ulaştığı için 6 aydan sonra bir üst gelir vergisi dilimine girmektedir. Kamu personeli arasında, üst gelir vergisi dilimi uygulamasından en çok etkilenen personel, üst düzey bürokratlar ile kariyer meslek mensuplarından sonra, öğretmenler ve sağlık personelidir.

Not: KİT personelinin durumu daha sonra açıklanacaktır.

memurlar.net 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR