BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,15
ALTIN 2.242,99
YAZARLAR

Memurların yeni hükümetten beklentileri

Memurların yeni hükümetten beklentisi ne? Hükümet memura verdiği sözleri tutacak mı?

Yönetim değişikliklerinin ardından çalışan kesimlerin beklentileri yüksek sesle dillendirilmektedir. Kasım seçimlerinden önce özellikle memurlar ve diğer çalışanlar için devrim niteliğinde vaatler açıklanmış ve bu vaatlerin büyük çoğunluğu seçimlerden birkaç ay sonra gerçekleştirilmiştir.

22 Mayıs itibarıyla iktidar partisinde kimsenin beklemediği bir şekilde başkanının değişmesi, yeni Başbakan Binali Yıldırım’dan çalışanlar için beklentiler dile getirilmeye başlanmıştır. Sendikalar, beklentilerini kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Özellikle taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda yaşanılan tıkanıklıkların çözülmesi beklenmektedir.

DİYANET ÇALIŞANLARI KADRO BEKLİYOR

Diyanet çalışanları fahri olarak görev yapan din görevlilerine ve fahri Kur’an Kursu öğretmenlerine kadro beklemektedir. Öğretmenler, sınav ücretlerinde yaşadıkları problemlerin kalıcı olarak çözümlenmesini, idarecilere nöbet ücretinin verilmesini, sınav görevlendirmelerinin daha şeffaf yapılmasını ve sınav ücretlerinin geciktirilmeden ödenmesini beklemektedir.

Eğitim kamuoyunun bir diğer beklentisi öğretmenlerin kariyer basamakları sisteminin tekrar hayata geçirilmesidir. Zira yönetmelikte, her yıl kariyer basamakları sınavı yapılır, denmesine rağmen 2006 yılında bir defa yapılan ve on yıldır bir daha yapılamayan uzman öğretmenlik, başöğretmenlik uygulamasının tekrar hayat geçirilmesi beklenmektedir.  Uzman öğretmen ve başöğretmen, bu imkanı elde etmelerinden dolayı, yılda en az bir maaş fazla ücret almaktadır. Bu fazla alınan ücretin dışında kariyer basamakları uygulamasının getirdiği hiçbir yenilik bulunmamaktadır.

Son günlerde haftalık ders saatinin azaltılmasına yönelik haberler gündeme getirilmektedir. Haftada 40 saatlik ders yükü çok fazladır ve öğrenciyi yormaktadır. Öğrenciler, derslerin dışında kültüre, kişisel ve sportif çalışmalara zaman ayıramamaktadır. Özellikle kış günlerinde öğrenciler sabahın erken saatlerinde okula gitmekte ve akşam karanlığında tekrar evlerine dönmektedir. Liselerin üç yıldan dört yıla çıkarılmasının gerekçeleri anlatılırken ders yükünün üç yıl yerine dört yıla yayılması ifade edilmişti. Liseler dört yıl oldu, öğrencilerin haftalık ders yükü hiç azalmadı, bir sene de fazla eğitim öğretim yapılmaya başlandı. Yani hedeflenen rahatlama bir türlü sağlanamadı.

ÖĞRENCİLERİN, VELİLERİN BEKLENTİSİ

Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin beklentileri okul ders saatlerinin azaltılarak çocukları hayata hazırlayacak bireysel ve toplumsal etkinlikler üzerinde durulmasıdır. Hafta sonu yetiştire kurslarında sınıf öğretmenlerinin görev alamamaları, bu öğretmen grubu üzerinde negatif bir etki ortaya çıkarmaktadır. Hafta sonu kurslarından aylık bin, bin beş yüz TL ücret alan öğretmenlerin olduğu dikkate alınırsa sınıf öğretmenlerinin taleplerinde ne kadar haklı oldukları ortaya çıkacaktır.

Tüm memurların yeni hükümetten ve yani başbakandan en nemli beklentileri, ek göstergenin 3600 alarak güncellenmesidir. Zira 3600 ek gösterge emekli maaşlarında ve emekli ikramiyelerinde önemli artışlar sağlayacaktır. Bir öğretmen mevcut ek göstergeden emekli olduğunda 2100 TL civarında emekli maaşı almaktadır. 3600 ek göstergeden emekli olan memurun ikramiyesinde kırk bin TL, emekli maaşında ise bin TL civarında artış sağlanacaktır.

Kamu bürokrasisi, özellikle taşra teşkilatında asaleten değil vekâleten görev yapmaktadır. Üst düzey kamu çalışanlarının yeni hükümetten asaleten atanmalarını bekledikleri bilinmektedir. Zira idareci olarak zaman zaman riskler alınmakta ve inisiyatifle idari görevler yürütülmektedir. Bu uygulamaların sonucu olumlu da olumsuz da olabilmektedir. Bu riskleri alan insanların işgal ettikleri kadrolarda vekâleten bulunmaları mağduriyetler ortaya çıkarabilmektedir.

MEMURUN VERGİ DİLİMİ PROBLEMİ

Yine bir türlü çözüme kavuşturulamayan vergi dilimi meselesi memurların en çok şikayet ettikleri konu durumundadır. Yüzde 15’lik vergi dilimi yılın beşinci ayında dolmakta ve temmuz zamları alınmadan yüzde 20’lik vergi dilimine girilmektedir. Yani memurlar henüz yılın ikinci diliminde zamlarını almadan vergi diliminden dolayı gelir kaybına uğramaktadırlar. Kısaca memurlar yılın ikinci diliminde verilen maaş zammını alamamaktadırlar.

Polislerin zam beklentileri belki de en çok bu günlerde haklı bir mecrada durmaktadır. Tüm güvenlik güçlerinin terörle mücadelesi takdire şayandır. Bu özverinin karşılığı olan fiili olarak bu mücadelenin içerisinde olan güvenlik güçlerine ve diğer kamu personeline ek ödemeler yapılmalıdır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar