BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
MEMUR

Memurların maaşına temmuz enflasyonu yansıyacak mı?

2016 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon artış oranı memur maaşına yansıması bekleniyor. Peki enflasyon oranları artarak memur maaşına etki eder mi? İşte cevabı...

Bu yılın ilk altı aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon (TÜFE) artış oranının  yüzde 6’dan fazla olması halinde, fazla olan kısım 1 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak olan maaş zammına ilave edilecek. Ancak, böyle bir farkın çıkması mümkün görünmüyor.

2016 yılı maaş artışlarına ilişkin belirlemeler de içeren Toplu Sözleşmede; kamu görevlilerinin aylık maaşlarına 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak yüzde 6 oranında zam yapılması ve yılın ilk altı aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon artış oranının yüzde 6’dan fazla çıkması durumunda, aradaki farkın 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli yapılacak yüzde 5 oranındaki maaş zammına ilave edilmesine ilişkin hükümler de yer alıyor.

Ancak, yılın ilk dört aylık döneminde gerçekleşen enflasyon artış oranı ile son 10 yılın Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşen enflasyon artış oranlarına baktığımızda, 1 Temmuz itibariyle maaşlara enflasyon farkı zammı yapılabilecek bir tablonun ortaya çıkacağına ihtimal vermemekteyiz.

İLK DÖRT AYLIK ENFLASYON

TÜİK tarafından açıklanan 2016 Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılın ilk 4 aylık döneminde yüzde 2,55 oranında artış gösterdi.

Oluşan tabloya göre, 1 Temmuz 2016 tarihinde enflasyon farkı zammının gündeme gelebilmesi için, Mayıs-Haziran döneminde enflasyon oranının kümülatif olarak yaklaşık %3,44 oranında artması gerekiyor.

SON 10 YILIN İLK ALTI AYINDA DURUM

Son 10 yılın; ilk dört aylık dönemleri, Mayıs-Haziran ayları ve ilk altı aylık dönemleri sonunda gerçekleşen enflasyon artış oranları şöyle:

TEMMUZ AYINDA MAAŞLARA ENFLASYON ZAMMI YOK

Bu yılın ilk 4 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon artış oranı ve son 10 yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon artış oranı bilgilerine bakıldığında:

*Mayıs ve Haziran dönemlerinde genellikle enflasyon artış oranlarının düşük seviyelerde olduğunu,

*2016 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin enflasyon artış oranının %6’ya ulaşmasının (olağanüstü bir durum olmadığı takdirde) mümkün olmayacağını,

*Kamu görevlilerine 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak enflasyon farkı zammı yapılmayacağını,

*1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak, Toplu Sözleşme hükümleri gereği sadece %5 oranında maaş zammı yapılacağı söylenebilir.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR