BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
MEMUR

Memurların bunları yapması yasak!

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların sosyal hayatta ve görev başındayken yapmaması gereken ve yasak olan durumlar nelerdir? İşte memurların yapması yasaklanan, yapıldığı takdirde memurluğu bitiren haller...

Memurların bunları yapması yasak!

İKİNCİ GÖREV YASAĞIDMK, ikinci görevi, ilke olarak yasaklamıştır. Ancak bu kurala bazı istisnalar getirilmiştir. Örneğin Üniversite öğretim üyeleri, kurumlarından izin almak koşuluyla KİT yönetim kurulu üyesi; belediyelerdeki yönetici personel, beledi­ye şirketlerinin yönetim kurulu üyesi veya başkanı olabilirler.

Memurların bunları yapması yasak!

SİYASİ PARTİLERE GİRME YASAĞIDevlet memurları, bir siyasi partiye üye olamazlar. Anayasa'mn 68. maddesinin son fıkrasında, siyasi partilere üye olamayacak kamu görevlileri ayrı ayrı sa­yılmıştır. Buna göre, hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupla­rı, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, yüksek öğre­tim öncesi öğrenciler ve silahlı kuvvetler mensupları siyasi partilere üye ola­mazlar. 1982 Anayasası'nda 23.7.1995 tarihinde yapılan değişiklikle yükseköğretim elemanları ve öğrencilerinin siyasi partilere üye olmaları konusu, yasak kapsamından çıkarılarak kanuni düzenlemeye bırakılmıştır. 

Memurların bunları yapması yasak!

Öte yandan devlet memurlarınım, kamu görevleri hakkında basma, haber ajans­larına, radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç vermeleri yasaklanarak bu konuda gerekli bilgiyi açıklama yetkisi olan yetkililer de belirlenmiştir. Bun­lar merkezde, bakan ya da bakanın yetkili kılacağı görevli; illerde de valiler veya yetkili kılacağı görevlidir. Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak "kademe ilerlemesinin durdurulması"; yetki almadan gizli bilgileri açıklamak da "devlet memurluğundan çıkarma" cezasını gerektirir.