BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
MEMUR

Memurlar zorla çalıştırılabilir mi?

Devlet memurları OHAL süresinde zorla çalıştırılabilir mi? İşte cevabı...

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası olağanüstü hal ilan edilmiş ve binlerce memur görevden alınarak yıllık izinler iptal edilmişti. Peki memurlar OHAL sürecinde zorla çalıştırılabilir mi? İşte cevabı...

1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre, herkes dilediği alanda çalışma hürriyetlerine sahiptir ve hiç kimse zorla çalıştırılamaz.

“Herhangi bir kişinin ceza tehdidi altında ve bu kişinin tam isteği olmadan mecbur edildiği tüm iş veya hizmetler” şeklinde de tanımlanan zorla çalıştırmayı yasaklayan Anayasa, bazı hallerde yaptırılacak çalışmaların ise zorla çalıştırma sayılmayacağına hükmetmiştir.

Anayasadaki düzenlemeye göre, şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere; hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar, olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler ile ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları zorla çalıştırma sayılmamaktadır. Bu itibarla, OHAL dönemlerinde memurlardan yapmaları istenecek hizmetler zorla çalıştırma kapsamında değerlendirilmez.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR