BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.400,28
MEMUR

Memurlar hastalanınca ek özel tazminatı kesilir mi?

Memurun bölge görevi sürecinde hastalık izni alması durumunda, her ay aylığıyla birlikte aldığı ek özel hizmet tazminatı kesilir mi? İşte cevabı...

Devlet memurlarının kalkınmada öncelikli yerlerde görev yapmaları dolayısıyla ödenen özel hizmet tazminatı, memurun hastalık izni kullanması durumunda kesilir mi? işte yanıtı...

memurunyeri'nde dikkat çekilen habere göre, kalkınmada öncelikli yerler dışında görev yapan Devlet memurlarının ek özel tazminatları aylıklarından kesiliyor.

MEMURA ÖDENEN EK ÖZEL TAZMİNAT KESİLİR Mİ?
Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen kalkınmada öncelikli yörelerde sürekli görevle fiilen çalışan bazı memurlara, yararlanmakta oldukları özel hizmet tazminatlarına ilave olarak her ay aylıklarıyla birlikte “ek özel hizmet tazminatı” da ödenebilmektedir.

EK ÖZEL TAZMİNATINDAN HANGİ MEMURLAR FAYDALANABİLİYOR
Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında; kalkınmada öncelikli yerler 7 bölgeye ayrılmış ve bu yerlere sürekli görevle atanan “Teknik Hizmetler Sınıfı” ile “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” personeline, bu yerlerde fiilen görev yapacakları sürelerde, ilgili bölge için belirlenmiş olan ek özel hizmet tazminatı oranında ödeme yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Kadroları bu hizmet sınıflarında olmakla birlikte, kalkınmada öncelikli yerler dışında görev yapan Devlet memurlarına ise ek özel hizmet tazminatı ödenmemektedir.

Kalkınmada öncelikli yerlerde sürekli görevle bulunan ve ek özel hizmet tazminatından yararlanan Devlet memurlarına yapılan bu ödeme, bazı sürelerde ödenmemektedir.

İŞTE KESİNTİ YAPILAN SÜRELER VE DURUMLAR
Kapsamdaki memurlara, kalkınmada öncelikli yerlerde fiilen görev yaptıkları süreler için ödenen ek özel hizmet tazminatı, ilgili memurun fiilen görev yapmadığı bazı sürelerde ise kesilmektedir.

İlgili memura;

-Kullandığı mehil müddeti süreleri için,

-Hizmet içi eğitim, seminer, kurs ve geçici görevle bölge dışında 10 günden fazla bir süre görevlendirilmesi halinde, bu sürelerin tamamı için; 10 gün ve daha kısa süreli görevlendirmelerin bir yılda toplam 30 günü aşan kısmı için,

-Kullandığı mazeret izni süreleri için,

-Yurt dışı geçici görevlendirme süreleri için,

-Kullandığı hastalık izni, istirahat ve hava değişimi süreleri (görevden kaynaklanan durumlar hariç) için,

-Görevden uzaklaştırıldığı, gözaltına alındığı, açığa alındığı ve tutuklandığı süreler için

ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

HASTALIK İZNİ KULLANAN MEMURUN BÖLGE TAZMİNATI
Devlet memurları, hastalıkları sebebiyle tek hekim veya sağlık kurulları tarafından haklarında usulüne göre düzenlenmiş raporlara istinaden çeşitli sürelerle hastalık izni kullanabilmektedirler. 

Ancak, kalkınmada öncelikli yerlerde sürekli görevle bulunan ve ek özel hizmet tazminatından yararlanan memurlara, hastalık izni kullandıkları için fiilen görev yapmadıkları sürelerde bu ödeme yapılmamaktadır.

Öte yandan, hastalık izni kullanılan dönemde memurlara “özel hizmet tazminatı” ve “ek özel hizmet tazminatı” ödenmesi aynı usule göre olmamaktadır.

Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında yer alan hükümlere göre;

-Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile kanser, verem, akıl hastalığı, şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden tazminatlar %25 eksik ödenir.

-Kalkınmada öncelikli yerlerde fiilen çalışılmış sayılan sürelere hastalık izni süreleri dahil olmadığından, hastalık izni kullanılan süreler için ilgili memurlara ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Buna göre, alınan raporun sağlık kurulu ya da tek hekim tarafından düzenlenmiş olmasına veya süresine bakılmaksızın, hastalık izni kullanılan sürelerin tamamı için ilgili memura ek özel hizmet tazminatı (bölge tazminatı) ödenmeyeceğini söyleyebiliriz.

EK ÖZEL HİZMET TAZMİNATI ALABİLEN MEMURLAR

Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında; Kalkınmada Öncelikli Yöreler7 bölge içerisinde toplanmış ve bu bölgelere dahil yerleşim yerlerine sürekli görevle atanan “Teknik Hizmetler Sınıfı” ile “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” personeline, bu yerlerde fiilen görev yapacakları sürelerde, ilgili bölge için belirlenmiş olan ek özel hizmet tazminatı oranında ödeme yapılması hükme bağlanmıştır.

Bu hizmet sınıfları kapsamında olup da, kalkınmada öncelikli yöreler dışındaki yerleşim yerlerinde görev yapan Devlet memurları ise ek ödemeden yararlanamamaktadır.

Kalkınmada öncelikli bölgelerde fiilen çalışılmış sayılan hizmet süreleri

Kalkınmada öncelikli bölgeler kapsamındaki yerlere sürekli görevle atanan ve ek özel hizmet tazminatından yararlanma hakkı bulunan personel için, bu yerlerdeki çalışma süresi; memurun göreve başlaması ile görevden ayrılması tarihleri arasında kalan sürelerden, fiilen çalışılan sürelerdir.

Fiilen çalışılmış sayılan sürelere;

-Mehil müddeti,

-Hizmet içi eğitim, seminer, kurs ve geçici görevle bölge dışında 10 günden fazla bir süre ile görevlendirme hallerinde, bu sürelerin tamamı; 10 gün ve daha kısa süreli görevlendirmelerin toplamının bir yılda 30 günü aşması halinde ise aşan kısmı,

-Hastalık izni, istirahat ve hava değişimi süreleri (görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç),

-Mazeret izinleri,

-Yurt dışı geçici görevlendirme süreleri,

-Görevden uzaklaştırılma, gözaltına alınma, açığa alınma ve tutuklanma süreleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personele disiplin amirlerince veya disiplin mahkemelerince verilen oda hapsi süreleri (Bunlar hakkındaki kamu davasının düşmesi, ortadan kaldırılması, yargılamanın men’ine veya beraatine karar verilmesi hallerinde geriye dönük olarak bu süreler için ödeme yapılmaz),

dahil değildir.

Tazminattan yararlananların geçici görevlendirilmeleri

Ödenecek ek özel hizmet tazminatı, ilgili memurların asıl görev yerine göre belirlenir.

Kesintisiz 15 günden, kesintili olarak da bir yılda 3 aydan fazla süre ile bölge içinde fakat memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlerin, geçici görev sürelerinin söz konusu süreleri aşan kısmına, geçici görevde bulundukları yerler için belirlenmiş olan oranlar üzerinden tazminat ödemesi yapılır. 3 güne kadar olan geçici görevler ise bu sürelerin hesabında dikkate alınmaz.

Geçici görevle veya vekaleten kalkınmada öncelikli yerlere atananlar

Kalkınmada öncelikli bölgeler dışındaki yerlerde görev yapanlardan, ek özel hizmet tazminatı öngörülen yerleşim birimlerine vekaleten atananlara veya geçici olarak görevlendirilenlere, bu görevlerinden dolayı bölge için öngörülen ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Ek özel hizmet tazminatı oranları ve miktarının hesabı

Kalkınmada öncelikli yöreler itibariyle ilgili Devlet memurlarına ödenecek ek özel hizmet tazminatı oranları Bakanlar Kurulu tarafından belirlemiş olup, bu oranların en yüksek Devlet memuru aylığı ile çarpılması suretiyle de, ödenecek brüt ek ek özel tazminatı miktarına ulaşılmaktadır. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesilmektedir.

En Yüksek Devlet Memuru Aylığı (EYDMA)= (1500+8000) X aylık katsayısı

Ek Özel Tazminat Miktarı (brüt)= (EYDMA X Ek özel tazminat oranı) /100

2014 yılı için Ek Özel Tazminat Miktarı (brüt)= [(9500X0,076998=731) X (Ek özel tazminat oranı) /100]

 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR