BIST 9.802
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,37
MEMUR

Memurlar boşanırsa AGİ ve aile yardımı alabilir mi?

Devlet memurları aile geçim indirimi ve aile ödeneğinden boşandığı zaman mahrum kalabiliyor.

Çocuklarından dolayı aile yardımı ödeneğinden ve asgari geçim indiriminden (AGİ) yararlanan memurlar, boşandıklarında bu yardım ve indirimden kısmen veya tamamen yoksun kalabiliyor.

İşte boşanan memurun çocuk için aile yardımından yararlanması nasıl olur sorusunun cevabı:

*Mahkemenin çocuğu bıraktığı taraf (anne veya baba) çalışmıyorsa, çocuk bırakılmayan memur, talep etmesi halinde aile yardımından yararlanır.

*Mahkemenin çocuğu bıraktığı taraf (anne veya baba) çalışıyor olmasına rağmen çocuk için aile yardımı almıyorsa, çocuk bırakılmayan memur, talep etmesi halinde aile yardımından yararlanır. Ancak, çocuğun bıraktığı taraf çocuk için aile yardımı almak istediğinde, diğer tarafa ödenen yardım kesilir.

ANNE VE BABANIN İKİSİ DE MEMURSA

*Anne ve babanın her ikisi de memur ise ve mahkeme aile yardımının kime hangi oranda yapılacağını kararında belirtmişse, yardım buna göre ödenir.

*Anne ve babanın her ikisi de memur ise ve mahkeme aile yardımının kime hangi oranda yapılacağını kararında belirtmemişse, çocuğun bırakıldığı memur bu ödemeyi alır. Ancak, çocuğun bırakıldığı memur bu yardımı almak istemezse, diğer taraf yardımı alabilir.

Bu itibarla, çocuklarından dolayı aile yardımından yararlanmakta olan memur boşandığında, yukarıda belirtilen durumlara göre bu yardımdan kısmen ya da tamamen yoksun kalabilir.

BOŞANAN MEMURUN ÇOCUK İÇİN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN YARARLANMASI

Memurun, çocuk nedeniyle asgari geçim indiriminden yararlanmasında önemli olan husus, çocuğun geçimini sağlayıp sağlamadığıdır. Bu nedenle, çocuk için asgari geçim indirimi uygulanırken, boşanma halinde çocuğun hangi tarafa (anne/baba) bırakılmış olduğuna bakılmaz.

Memur boşanmış olsa bile, geçimini sağladığı çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden yararlanabilir (evli olup eşi çalışmayan memur en çok 3 çocuk için, bekar veya eşi çalışan memur ise en çok 5 çocuk için).

Bu itibarla, çocuklarından dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmakta olan memur boşandığında, artık geçimini sağlamayacağı çocuklarından dolayı asgari geçim indiriminden yararlanamaz. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR