BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
MEMUR

Memurlar borçlanarak yaşıyor!

Memurların maaşlarına enflasyon farkının yansımaması sonucu sendikalar konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son altı ayda enflasyon artışı yüzde 6'nın altında kaldığı için, memur enflasyon farkı alamayacak. Bu durumun çarşı pazar fiyatlarıyla örtüşmediğini öne süren memur sendikaları, enflasyon hesaplamalarında çalışanları doğrudan ilgilendiren kalemler bulunmadığını söyledi.

Özgür Düşünce gazetesinin haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Son 6 ayda enflasyon artış oranı yüzde 6'nın altında kalması nedeniyle memura enflasyon farkı verilmeyecek. Memur sendikaları, çarşı-pazarla örtüşmediğini öne sürdükleri rakamlara tepki gösterdi.

ENFLASYON ZAMMI YOK

TÜİK verilerine göre Haziran ayında TÜFE aylık yüzde 0,47 oranında arttı. Haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 7,74; yurt içi üretici fiyatları yüzde 4,91 yükseldi. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre, bir önceki yılın Aralık ayına göre, fiyat artış oranı yüzde 3,63 olarak gerçekleşti. 

ORTALAMA 2 BİN 684 LİRA

Bu oran, memura verilen yılbaşı zammı olan yüzde 6 rakamının altında kaldığı için memurlar ve memur emeklileri bu yıl Temmuz ayında enflasyon farkı zammı alamayacak. Türkiye'de ortalama memur maaşı 2 bin 684 lira. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Türkiye'deki dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarının Haziran ayında bin 803 liraya yükseldiğini açıkladı. Sendika, bir ailenin insanı yaşam için gereken harcama tutarının da aylık 5 bin 273 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekti.

GIDA YÜZDE 10 ARTTI

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun TÜİK'in tüketici fiyatları endeksi kapsamındaki madde ağırlıkları dikkate alınarak yapılan araştırmasına göre Türkiye'de gıda fiyatları ilk altı ayda yüzde 9,58 oranında arttı. Haziranda, Ramazan nedeniyle gıda harcamalarında önemli bir yükseliş yaşandığına dikkat çeken Sendika, Mayıs ayında bin 688 liraya gerileyen dört kişilik bir ailenin gıda harcaması tutarının Haziranda Ramazan ayı nedeniyle 115 lira artarak bin 803 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekti.

 RAKAMLAR ÖRTÜŞMÜYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Cihan Sendikalar Konfederasyonu (CİHAN-SEN) Genel Başkan Vekili Melik Türedi, son açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte zaten uzun bir süredir zor durumda olan memurun işinin bundan sonra da zor olacağını gösterdiğini söyledi. Açıklanan enflasyon rakamları ile memurun mutfağında oluşan enflasyonun örtüşmediğini vurgulayan Türedi, “Zaten memurların büyük kısmı fakirlik sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Tatil yapmayı bırakın bayramlarda memleketine ziyarete gidemeyen memurlar var. Gidenler de borçlanarak gitmek zorunda kalıyor. Memur bayramı, bayram gibi yaşayamıyor” dedi. 

MEMURUN ÇOĞUNLUĞU BORÇLANARAK YAŞIYOR

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da memurların hayatlarını borçlanmayoluyla idame ettiklerini belirtti. Koncuk, “Memur maaşları belirlenirken hem gerçekleşen enflasyon hem de hedeflenen enflasyon rakamlarının dikkate alınması doğru bir yaklaşım değildir. Maaş artışlarının asgari geçim harcamaları büyüme,enflasyon ve refah payı dikkate alınarak belirlenmesi bir zorunluluktur” dedi. Enflasyon hesaplamasında çalışanları doğrudan etkileyen kalemler bulunmadığını söyleyen İsmail Koncuk, “Gıda, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kira, ısınma benzeri kalemler ağırlıklı olarakenflasyon sepetinde yer almalı. Yoksa bu tür rakamlar kendimizi aldatmaktır. Gerçek enflasyon üzerinden bir değerlendirme yapılabilseydi memur bu enflasyon zammını almış olabilecekti” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR