BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

Memur yabancı dil tazminatı alıyor mu?

Memurlara, çeşitli durumlarda yabancı dil bilgilerine göre tazminat ödenmekte. Yabancı Dil Tazminatı'ndan memurlar nasıl faydalanır? Hangi dil bilene tazminat ödenmektedir? İşte detaylar...

Yabancı Dil Tazminatı, çeşitli personel kanunları kapsamında görev yapan kamu görevlilerine, yabancı dil bilgi seviyelerine ve yabancı dil bilgilerinden görevlerinde yararlanılıp yararlanılmama durumuna göre ödeniyor.

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dilleri için yabancı dil tazminatı ödenebiliyor.

MEMURUN YABANCI DİL BİLGİSİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki defa, diğer diller için ise yılda en az bir defa Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıyor ve bu sınavda alınan puanlara göre ilgili personelin yabancı dil bilgi seviyesi belirleniyor.

Bu sınavlarda; 90-100 puan alanların (A) seviyesinde, 80-89 puan alanların (B) seviyesinde, 70-79 puan alanların (C) seviyesinde, 60-69 puan alanların (D) seviyesinde, 50-59 puan alanların ise (E) seviyesinde yabancı dil bildikleri kabul ediliyor.

HANGİ SEVİYEDEKİ DİLLER TAZMİNAT ALABİLİYOR ?

(A), (B) ve (C) düzeylerinde yabancı dil bilenlerin, yabancı dil tazminatı almaları mümkün olabiliyor.

AYLIK NE KADAR TAZMİNAT ÖDENİYOR?

Kamu görevlilerine ödenecek tazminatın miktarı, Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslarda belirlenen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle belirlenmekte ve bulunan tutar üzerinden sadece damga vergisi kesiliyor. Ödenecek tazminatın miktarı, personelin yabancı dil bilgisinden görevi sırasında yararlanılıp yararlanılmadığına göre farklı oluyor.

Bu belirlemelere göre, yabancı dil bildikleri için kamu görevlilerine 2016 yılının ilk altı ayında ödenecek olan tazminatın net miktarı şöyle:

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR