BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02
MEMUR

Memur vefat ettiğinde eşi ve kızı aylığı nasıl alır

Memur ya da memur emeklisi babanın vefat etmesi durumunda, dul eş yani anne ve kız merhum memurun maaşını nasıl ve hangi oranlarla alır?

Vefat eden bir memur ya da memur emeklisinin dul eşine ve kızına nasıl haklar veriliyor... Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na göre (5434) memur babanın dul eşi ve kızı için verilen yetim aylığı hangi oranlar üzerinden veriliyor? İşte cevabı...

Bir okuyucusunun "Babam rahmetli .. 23 yıl 4 ay 13 gün hizmet yılı varken vefat etti. 5/2 dereceden maaş almaya başladı annem ve kız kardeşim. Benim sorum annemin, kız kardeşimin ne kadar maaş almasi gerektiği ve ne kadar ikramiye almamız gerektiği. Yardımcı olursanız sevinirim." şeklindeki sorusuna cevap veren memurlar.net dul ve yetim aylığı hesaplamasını şöyle örneklendirdi:

CEVAP: Sorunuz cevabına, memurluk görevini yaparken vefat eden veya emekli iken vefat eden kişinin, hak sahiplerine aylık bağlanma şartları ile aylık oranlarını kısa şekilde açıklamakla başlıyoruz,

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre en az 10 hizmet yılı bulunanlarda nbağlanacak olan dul ve yetim aylık oranları:

1- -Anneniz memur olarak görev yapmıyorsa veya memur olarak emekli aylığı almıyor ise, aylık oranı % 75 olur.

- Kız kardeşinizin aylık oranı % 50 olur.

Ancak, bu oranlar tek bir kişinin aylık aldığında geçerli olur.

Eş ve bir yetim aynı anda aylık aldıklarında eşin aylık oranı % 60, yetimin aylık oranı da % 30 olur.

2- - Şayet anneniz memur olarak görev yapıyorsa veya memur olarak emekli aylığı alıyor ise bu kez aylık oranı % 50 olur,

- Kız kardeşinizin aylık oranı % 50 olarak değişmez.

Bu durumda eş ve bir yetim aynı anda aylık aldıklarında eşin aylık oranı % 50, yetimin aylık oranı da % 30 olur.

Sonuç Değerlendirmemiz:

2015 ikinci yarı yıl için hesaplanan emekli aylığı tutarı babanızın Emekli memurlara ödenen en az aylık tutarından az olarak hesaplanmaktadır. En az aylık tutar 1513 TL. olduğundan, bu tutarın eş ve yetim olarak % 90 ı annenize ve kardeşinize paylaştırılarak ödenmesi gerekir.

1362 TL. toplamda annenize ve kardeşinize paylaştırılması gerekir. 3/2 si annenizin aylığı olur, 3/1 tutarı da kardeşinizin aylığı olur.

23 yıl hizmetin tamamına emekli ikramiyesi ödendiğinde de ikramiye tutarı 42430 TL. olur.

Bu tutarlar 2015 memur maaş katsayısına göre hesaplanmıştır. Şayet babanızın vefat tarihi 2015 yılında ise aylık tutarları 2016 yılında memur maaş katsayısında gelen artış oranında (% 6 oranında) artar, ikramiye tutarı da babanızın görevi sırasında vefat etmesi nedeniyle aynı oranda artar. Görevde iken vefat edenlerin hak sahiplerine vefat tarihinden sonra gelen ilk memur maaş katsayısı artışlarından dolayı ikramiye farkı ödenmektedir.

Dul yetim aylığı; vefat eden devlet memurunun eşine, çocuklarına, anne – babasına bağlanan aylık ödeneklerdir. TC. Emekli Sandığı kanununa göre (5434sayılı) belirlenmiştir.

TC. Emekli Sandığı kanununda aylık ödemelerin şartları bireylere göre farklılıklar göstermektedir.

DUL VE YETİM AYLIĞI ŞARTLARI

Vefat eden devlet memurunun eşine aylık bağlanması için şartlar;
Eş dul olduğu sürece bu ödeme yapılır. Eşin evlilik yapması halinde ödenek kesilir. Aylık ödemelerin oranı ise eşin çalışıyor olmasına yâda emekli olmasına göre farklılıklar göstermektedir.
Dul yetim aylığı ödemeleri çocuklar üzerinde ise erkek yâda kız olmasına göre değişiklikler gösterir. Kız çocuklar için; vefat eden ebeveyninin hizmet süresi 10 yıldan fazla olması durumunda nikâhlı görünmemesi, devlet memuru olmaması gerekmektedir.Dul-yetim maaşı bağlı olan kız çocuk evlilik yaptığında veya devlet memurluğuna başladığında aylık ödemeleri kesilmektedir.

DUL VE YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU

Kız çocuklarına dul-yetim maaşları 18 yaşına kadar şartsız ödenir.  20 yaşında orta öğretim görenlere ve 25 yaşına kadar yüksek öğrenim görenlerde ise muhtaçlık sınırlarında ödeme yapılmaktadır. Yaş sınırını doldurduklarında aksi hallerde maaşları kesilir. Erkek çocuklar için ise yaş sınırı vardır. 18 yaş sınırına kadar şartsız. Ortaöğrenim görenler için 20,yüksek öğrenim görenler için ise 25 yaşı dolana kadar yetim aylığı ödemesi yapılır. Yaş dolum tarihlerinde aylıklar kesilir. Aylıkların kesintisiz ödenmesi için bireyin malul durumu olması gerekir.

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR? NASIL HESAPLANIYOR?

Dul ve yetim aylığı ( ölüm aylığı ) oranları ise şöyledir; vefat eden devlet memuruna bağlanan maaşın, dul ve yetim maaşı olarak ödenen miktarı, dul veya yetim sayısı bir kişi ise %50 sini, iki kişi ise %80’ ini, üç kişi ise %100 ünü geçmemektedir.

Eşler için ise dul yetim aylığı uygulaması şöyledir: Vefat eden devlet memurunun eşi, devlet memuru ise, sigortalı ya da Bağ-kurlu ise, yabancı ülke mevzuatı kapsamında işçi ise, bu durumlardan herhangi birinden aylık alıyor ise, eşe bağlanacak maaş miktarı, vefat eden devlet memuru eşin maaş oranının %50 si bağlanır. Bu şartların hiçbiri geçerli değil ise, hiçbir geliri yok ise bağlanacak dul- yetim maaşı oranı %75 dir.

ÇOCUKLAR İÇİN ORANLAR

Çocuklarda ise bu oranlar; sigortalı veya bağ-kurlu değil ise, devlet memuru değil ise ve bu şartlardan geliri yok ise %25’ tir.

DUL VE YETİM AYLIĞI NASIL BAĞLANIR?

Çocuklarda yaş sınırları doldurulması halinde dul- yetim maaşı ödenekleri kesilir. Dul – yetim aylığı bağlanması oranlarında çocuklar için aranan şartlarda ve oranların belirlenmesinde şunlar dikkate alınır. Kız veya erkek çocuğun, devlet memuru olan anne veya babasının vefatı halinde, iki ebeveyni de kaybetme halinde olanlar, ya da bir süre sonra bu durumda bulunanlar, anne ve babaları arasında resmi nikâh olmayanlar, vefat döneminde ebeveynlerin nikâhlı olması durumunda ancak daha sonra sağ kalan bireyin evlilik yapması durumunda, ölen devlet memuru üzerinde kendisinden başka dul- yetim maaşı aylığı hakkı bulunmayan çocuklar ( yani tek çocuk ya da nüfusa kayıtlı tek çocuk durumu)
için aylık bağlanacak olan oran. Devlet memurunun maaşının %50 sidir.Ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetimlerine bağlanır.

Yorumlar 4 Yorum
ÇOK OKUNANLAR