BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
ÖĞRETMEN

MEB'den Türk okulları hakkında şok açıklama!

Kazakistan ve Libya’daki cemaat okullarının kapatıldığı iddiasını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yalanladı.

Hizmet Hareketi'nin yurtdışındaki okullarını kapattırıp, o ülkelerde okul açmak için tüm imkanlarını seferber eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışında okul açmak yerine hali hazırdaki kendi okullarını kapattığı iddia edilmişti.

MEB'DEN AÇIKLAMA

MEB'den yapılan açıklama şu şekilde:

"25.03.2015 tarihinde Bugün Gazetesi'nde "MEB Okul Kapattı" başlığı ile yayımlanan habere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür.

Hasan ÖNAL imzasıyla manşetten yayımlanan ve "Milli Eğitim Bakanlığı yurtdışında kendine bağlı iki okulun kapısına kilit vurdu." ifadelerine yer verilen haber kamuoyunda olumsuz algı oluşturmaya yönelik bir kampanyanın parçasıdır.

Haberde yer alan iddialarda ifade edildiği biçimde Kazakistan'da bugüne kadar Bakanlığımıza bağlı bir okul açılmamıştır. Libya'daki ilköğretim okullarımızda ise 2011 yılı Şubat ayında Libya'da meydana gelen iç savaş sonrası güvenlik sorunları nedeniyle eğitime ara verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği"

İŞTE O HABER

Hizmet Hareketi'nin yurtdışındaki okullarını kapattırıp, o ülkelerde okul açacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın  Kazakistan  ve Libya’da eğitim veren kendi bünyesindeki okulları kapattığı ortaya çıktı. Bakanlık, bazı ülkelere de öğretmen göndermede sıkıntı yaşıyor.

Hizmet Hareketi'nin yurtdışındaki okullarını kapattırıp, o ülkelerde okulaçmak için tüm imkanlarını seferber eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB)  yurtdışında okul açmak yerine hali hazırdaki kendi okullarını kapattığı belirlendi. Kazakistan ve Libya’daki okullarını kapatan bakanlık, bazı ülkelere de öğretmen göndermede sıkıntı yaşıyor.

14 ÜLKEDE AÇILDI

MEB’in birçok ülkedeki öğretmen sayısının bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olması dikkat çekti. Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların eğitim ve öğretim çağındaki çocuklarının eğitim ihtiyaçları içinokul açan MEB'in Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Kuveyt, Belçika, Danimarka, Avusturya, Romanya, Moldova, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’da okulları bulunuyor. Bu okullarda Türkler'eMEB’in belirlediği müfredat dahilinde eğitimler veriliyor.  

İTALYA’DA 2 ÖĞRETMEN

Bakanlık, Libya ve Kazakistan’da bulunan okullarını kapattı. Arap baharı sonrasında Libya’da baş gösteren karışıklıkları bahane eden MEB bu ülkedekiokullarının kapısına kilit vurdu. Bakanlık, hiçbir açıklama yapmadanKazakistan’daki okullarında da eğitim ve öğretime ara verdi. MEB, yurtdışındaki Türkler'in çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için toplam 1702 öğretmen görevlendirdi. Bu öğretmenlerin 514’ü Almanya’da, 360’ı Suudi Arabistan’da, 119’u da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunuyor. Bazı ülkelerdeki öğretmen sayısının azlığı ise dikkat çekiyor. MEB’in İran’da 8, Tacikistan’da 5, Bulgaristan’da 3, İtalya’da 2, Lüksemburg’da 1, Bahreyn’de 1 öğretmeni bulunuyor.

BAKANLIK BÜTÇESİNDEN

Yurtdışında büyükelçilikler ve başkonsolosluklar aracılığıyla MEB'e bağlı olarak faaliyet gösteren okulların hizmet binası yapımı, donatımı, kefalet ücreti ve kira giderleri ile diğer ihtiyaçları Bakanlık bütçesinden karşılanıyor.

MEB OKULLARIN BAŞARISI İÇİN UĞRAŞMALI 

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, görevi okul açmak olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’nin tek uluslararası markası olan Türk okullarını kapatmaya çalışmasının izah edilemiyceğini söyledi. Bahçe, “Bakanlık kendiokullarının başarısı için mücadele etmeli” dedi.

MEB’e bağlı diğer okulların da kapanma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini anlatan Bahçe, “Kendi okullarını açık tutmanın, Türkiye’deki okullarda uyuşturucuyu, çeteleşmeyi önlemenin; dibe vuran akademik başarının artmasının mücadelesini vermeliler” diye konuştu.

YABANCI DEVLETLERİN DE TÜRKİYE'DE OKULLARI VAR

Anadolu’da Osmanlı’nın son zamanlarından itibaren hızla artan yabancı okullar günümüzde de aktivitelerini devam ettiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de şu an 1 Alman, 1 Amerikan, 1 Avusturya, 6 Fransız, 2 İtalyan okulu bulunuyor.

ÖĞRENCİLER İSYAN ETTİ

Şanlıurfa’da 250 üniversite öğrencinin kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtta öğrenciler yönetimi potesto etti. Yurtta sadece 30 çatalın olduğunu belirten öğrenciler, yemeklerin bozuk olduğunu ifade etti. Öğrenciler, müfettiş istedi.

DOĞU'YA GİTMEYEN ÖĞRETMEN AFRİKA'YA NASIL GÖNDERİLECEK?

Pak Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, bakanlığın daha önce Türk okullarının bulunduğu ülkelerde okul açacağını duyurduğunu hatırlatarak, "Türkiye’nin dört bir yanındaki MEB'e bağlı okullara bakıldığında hâlâ elinde tezeği ile okula giden, 5 kilometre yürüyen öğrenciler var. Bunlar altyapımızın, Milli Eğitimimizin buna hazır olmadığının göstergesi" dedi. "Ayrıca doğudaki illere gönderemediğimiz öğretmenleri Afrika’ya, Sibirya’ya ve dünyanın daha birçok yerine gönderme imkanımızın olmadığı ortaya çıkıyor" ifadesini kullanan Kayışkıran, "Keşke o okullar kapanmasaydı. O okullarla birlikte yeniokulların açılabilmesini, dünyanın dört bir yanında Türk bayrağının dalgalanmasını arzu ederdik” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR