BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
YAZARLAR

MEB’den öğretmenlere ‘E-akademi’ eğitimi

Uzaktan eğitim e-akademi siteminin tüm öğretmenlere faydalı olacağı kanaatindeyim. Milli Eğitim Bakanlığı’nı günün şartlarına uygun böyle bir eğitim programı hazırladığı için tebrik ediyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı personel eğitimi için çağın getirdiği yenilikleri uygulamaya devam ediyor. 2012 yılı Ağustos ayında eğitim yöneticilerinden başlamak üzere ‘e-akademi sistemi’ uygulamaya konulmuştur. E-akademi Sistemi nedir? MEB’in internet sitesinde; “E-Akademi Sistemi eşzamanlı ve eşzamansız bir şekilde kullanıcılara eğitimler sunan, ölçme ve değerlendirme ile eğitimlerin başarı seviyelerini ölçebilen ve ayrıntılı raporlar sunan bir öğrenme yönetim sistemidir.” şeklinde tanımlanmaktadır.

 E-akademi sistemi, MEB’in kendi personelini internet aracılığı ile uzaktan eğitime alması projesidir. MEB personeli hiçbir mekan ve devam zorunluluğu olmadan, internet erişimi bulduğu uygun her ortamda bu eğitimi alabilmektedir. E-akademi sistemi ilk olarak eğitim yöneticilerinin uzaktan eğitimi ile başlamıştır. Eğitim yöneticileri başka bir şifreye gerek kalmadan varolan MEBBİS şifreleri ile , http://mebbis. adresi altında yer alan e-Akademi tabına ve ardından e-Akademi bağlantısına tıklayarak ve şifrelerini girerek sisteme ulaşabilmektedirler.

Bağlantıyı tıkladığınızda karşınıza eğitim programı çıkmaktadır. Uzaktan eğitim programında konu ile ilgili anlatım videoları ve ardından konu sorularını içeren sınav gelmektedir. Sistem konu videolarını izlemeden soruları cevaplamanıza izin vermemektedir. Konuyu izleyip soruları cevapladığınızda diğer konuya geçebilmekte ve tüm konuları bitirip soruları doğru cevapladığınızda eğitimi tamamlamış olmaktasınız. Eğer soruları doğru cevaplayamamış iseniz ders konularını tekrar izleyip sorulara tekrar cevap vermek durumunda kalmaktasınız. Konuların bir kısmını izleyip, eğitime ara verebilmektesiniz. Sisteme tekrar giriş yaptığınızda kaldığınız yerden derse devam edebilmektesiniz.

Tabi MEB e-akademi de bir eğitim programı koyduğunda bu programı tamamlayabilmeleri için kursiyerlere yeterli bir eğitim süresi tanımaktadır. Örneğin 01.11.2012 ve 15.11.2012 tarihleri arasında sistem açık kalacaktır, kursiyerler bu tarihler arasında eğitimlerini tamamlamalıdır… gibi bir süre tanınmaktadır.

E-akademi uzaktan eğitim programı şu an iki eğitimle sadece eğitim yöneticilerine açıldı. Devam eden süreçte e-akademi uzaktan eğitim programı aynı şekilde öğretmenlere de uygulanacaktır. E-akademi uzaktan eğitim programını tamamlayan eğitimcilerin kazanımları ne olmaktadır? Öncelikle kendi branşlarında gerekli destek eğitimi almakta; yeni bilgilerle donanmaktadırlar. Ardından MEB tamamlanan her uzaktan eğitim programı için eğitimcilere belli puanlar vermekte ve MEBBİS ortamında bu puanları sicillerine kaydetmektedir. MEB personeli ve eğitimciler ileriki dönemlerde Kariyer Basamakları sınavlarından sonra yapılan değerlendirmelerde bu puanlar ile de değerlendirilecektir.

Uzaktan eğitim e-akademi siteminin tüm öğretmenlere faydalı olacağı kanaatindeyim. Milli Eğitim Bakanlığı’nı günün şartlarına uygun böyle bir eğitim programı hazırladığı için tebrik ediyorum.

Yorumlar