BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
ÖĞRETMEN

MEB, özel okul zamlarına müdahale etti!

Özel okullara yapılacak zam artık enflasyona göre belirlenecek. Artık okul yönetimi ile öğrenci velisi arasında sözleşme şartı aranacak.

Velileri bıktıran özel okul zamlarına Milli Eğitim Bakanlığı'ndan müdahale geldi. Bundan böyle özel okullar yapılacak zammı enflasyona göre belirleyecek. Öte yandan uygulamayla okulla veli arasında sözleşme şartı da getiriliyor.

Akşam'ın haberine göre, Özel okulların yüzde 30'a varan yıllık fiyat artışları tarih oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim- öğretim dönemi için kayıtların başladığı bu dönemde özel okulların keyfi zam uygulamalarına, sınırlama getirdi. Buna göre yıllık ücretlerini bu ay açıklayan özel okullar, geçen yılki fiyatın üzerine en fazla yüzde 13.36 zam yapabilecek.

SÖZLEŞME ŞARTI GETİRİLDİ

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre; özel okullar ara sınıflar için yıllık ücretlerini (Y.İ, ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla yüzde 5 oranında artış yaparak belirleyebilecek. Özel okullar fiyatlarını, ocak ile mayıs ayı arasında açıklamak zorunda. Okullar, ücret artışlarını, fiyatlarını açıkladıkları aydan önceki 12 aylık enflasyona göre belirleyebilecek. Uygulamayla okul ile veli arasında sözleşme yapılması şartı getiriliyor. Sözleşmenin bir örneği velide, bir örneği de okulda olacak. Yeni düzenlemeye göre özel okullar elden, nakit ödeme alamaz. Kurumlarda eğitim ücreti, kurum adına açılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecek. Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alabilecek. Kurumlar, ücretlerini ilan etmeden önce öğrenci ve kursiyerlerden ücret tahsil edemeyecek.

ORTALAMA 10 BİN LİRA

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre, eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor. Danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren kurumların yıllık toplam işlem hacminin 16 milyar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Eğitim sektöründe özel okulların yıllık ücret ortalaması 10 bin lira. Ücretler, şehirlere hatta semtlere göre de değişiyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR