BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,07
MEMUR

Maaşımı ve ek ödememi hangi derece üzerinden alırım?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü okurlarından gelen sorulara köşesinde cevap verdi.

KPSS sonuçlarına göre bir kamu kurumuna memur olarak atandım. Bazılarımızın derecesi 6 olmasına rağmen benim derecemin 8 olduğunu fark ettim. Maaşımız ve ek ödememiz farklı olur mu?

Devlet memuriyetine giriş derece ve kademeleri öğrenim durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin liseyi bitirenler 13/3'ten göreve başlamaktadır. Yine 2 yıl süreli yüksek öğrenim mezunları 10/2'den, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları ise 9/1'den göreve başlamaktadırlar.

Bu giriş derece ve kademelerine, ilave edilecek derece ve kademeler de 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir.

Giriş derece ve kademelerine eklenen unsurlar nelerdir?

Diğer taraftan, giriş derece ve kademelerine bazen ekleme yapılabilmektedir. Bunun dayanağı da yine 36'ncı maddedir. 36'ncı maddedeki eklemeler;

1- Mezun olunan bölüm/ fakülte ve öğrenim süresi,

2- Alınan sertifika ve belgeler,

3- Atanılan kadro unvanı,

4- Mezuniyetin üstüne alınan öğrenimler,

5- Memuriyet öncesi hizmetler,

gibi unsurlara göre değişebilmektedir.

Derecenizin atananlardan farklılığı 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesidir.

Bu uygulamanın nedeni 657 sayılı Kanun'un 45'inci maddesidir. 45'inci madde, kamu kurumlarının, 36'ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselebilinecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, kişileri üç derece aşağı atayabileceğini hükme bağlamıştır.

Uygulama hangi dereceleri kapsamaktadır?

Bu uygulama 5-15 dereceler arası için geçerlidir. Bir örnek verecek olursak kamu kurumu eğer 9'uncu dereceli boş kadroya sahip değilse 3 derece yüksek olan 6'ncı dereceye atama yapabilir. Ancak bir kamu kurumunun (68'inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla) 6'daki bir kişiyi 4'e ataması mümkün değildir. Zira atamaların 5-15 arasında olması gerekmektedir.

Dolayısıyla arkadaşınızın giriş derecesinin sizin giriş derecenizden farklı olması sizin açınızdan olumsuz bir durum değildir.

Ek ödemeler hangi derece üzerinden alınmaktadır?

666 sayılı KHK'ye göre, ek ödemeler bazı hallerde kadro dereceleri üzerinden bazı hallerde de kazanılmış hak aylık derece ve kademesi üzerinden yapılmaktadır.

161 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde 45'inci derece kapsamında atananların ek ödemesinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Buna göre; kadro dereceleri esas alınarak belirlenmiş olan ücret ve tazminatlar, personelin atandığı kadro derecesi dikkate alınarak ödenecek, ancak 657 sayılı Kanun'un 45'inci maddesine göre atananlar ile haklarında aynı Kanunun 67'nci maddesi hükmü uygulananlara yapılacak ödemelerde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınacaktır.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR