BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.405,24
MEMUR

Maaş katsayısındaki artışlar memurlara nasıl yansıdı?

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ahmet Ünlü maaş katsayısındaki artışların memurlara nasıl yansıdığını köşesinde taşıdı.

Maliye Bakanlığı 3 Temmuz tarihinde Mali ve Sosyal Haklara ilişkin genelge yayımlayarak memur ve memur emeklilerine ne kadar zam yapılacağını belirledi. Bu artışlardan en fazla memur emeklileri kazançlı çıktı. Çünkü, vergi diliminin artması nedeniyle memurlar zamdan gelen artış kadar faydalanamıyorlar. Şimdi memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerinin zamdan nasıl etkileneceğini açıklayalım.

Memur maaş katsayıları ne kadar arttı?

Genelgeye göre, 01/07/2015-31/12/2015 döneminde geçerli olmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,083084), memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (1,30054), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,026347) olarak belirlenmiştir.

Bu rakamlardan aylık katsayısı ile taban aylık katsayısı emekli maaşını etkilemektedir. Özellikle taban aylık katsayısındaki artışlar emekli maaşını oldukça fazla etkilemektedir. Çünkü, memurlarda taban aylık tutarında gelir vergisi kesilmekte iken emeklilerde taban aylık tutarları üzerinden gelir vergisi kesilmez.

Sözleşmeli personelin sözleşme tavanı ne kadar arttı?

Kamu kurumlarında birden fazla sözleşmeli personel statüsünde çalışan personel olduğu için bunların ücret tavanları da oldukça farklıdır. Genelgeye göre gelen artışı değişik sözleşmeli personel statüsüne göre sıralamak gerekirse;

1- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3'üncü maddesinin (c) bendi uyarınca sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin ücret tavanı 4.547,83 TL'ye yükseltilmiştir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR