BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45
ÖĞRETMEN

LYS başvuruları 2016 ÖSYM son gün ne zaman?

'LYS 2016 başvuruları ne zaman bitiyor' sorusu için gözler ÖSYM'de... LYS başvuruları 14 Nisan 2016 Perşembe günü sona eriyor. Peki LYS başvurusu nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekiyor?

2016 LYS başvuruları ÖSYM giriş sayfası başında bekleyen öğrenciler LYS'ye başvuru için son günü merak ediyor. YGS'nin ardından üniversite sınavının ikinci aşaması olan LYS için başvurular için son gün ne zaman? İşte LYS 2016 ile ilgili merak edilen tüm detaylar memurhaber.com'da...

YGS'de başarı elde edip LYS'ye girmeye hak kazanan iki milyona yakın aday için son başvuru tarihi 14 Nisan 2016 Perşembe günü  sona eriyor. YLYS 2016 başvuruları 14 Nisan'da sona erecek. LYS başvurusunda bulunmak isteyen adaylar ÖSYM'nin aday işlemleri sistemine giriş yaparak aşağıda aktardığımız adımları tamamlaması gerekiyor.

LYS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
14 Nisan’da sona erecek LYS 2016’nın başvuruları bireysel olarak ÖSYM’nin internet adresinden veya başvuru merkezlerinden yapılabilecek. Seçilen her LYS için sınav ücreti olan 35 TL’nin ödenmesi gerekiyor.

2016 LYS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
İyi bir üniversiteye girebilmenin ilk adımı olan ve 13 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçları, 25 Mart’ta açıklandı. Ancak sınav başında ter döken yüz binlerce aday için maraton hâlâ sürüyor. 18-19 ve 25- 26 Haziran’da düzenlenecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için çalışmaya devam etmeleri gerekiyor. Biz de YGS sonrası morali bozulan, yorgunluğa kapılan adaylar için motivasyonlarını geliştirecek bazı önerileri derledik.

LYS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
LYS başvurusu yapmak için ÖSYM osym.gov.tr sitesinde yer alan 'devam eden başvurular' kategorisinde LYS başvuruları kısmını tıkladığınızda;

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

karşınıza çıkacak LYS kategorisnde 'Devam ediyor' yazdığını göreceksiniz. Bu kısma tıkladığınızda;


Başvuru yap linkine tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan TC kimlik no kısmını doldurarak başvuru yapabilirsiniz.
LYS SINAV ÜCRETLERİ İÇİN SON GÜN!
Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 15 Nisan mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan ‘ödemeler’ alanındankredi/banka kartı ile ödeyecekler için ise 15 Nisan saat 23.59’da sona erecek.
2016 LYS SINAV TARİHLERİ VE SAATLERİ
LYS Sınav tarihleri ve saatleri ise şöyle:

LYS-4(Sosyal Bilimler): 18 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00

LYS-1(Matematik): 19 Haziran 2016 (Pazar), 10.00

LYS-2(Fen Bilimleri):  25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00

LYS-5(Yabancı Dil) 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 14.30

LYS-3(Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00

LYS BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri : 1-14 Nisan 2016

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 19 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 120 dakika
2016 LYS'YE BUNLARI YAPANLAR GİREMEYECEK!
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).

YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS'de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS'lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacaktır.

YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

LYS ÜCRETLERİ 2016 NE KADAR?
LYS (1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yatırılacaktır.)

LYS'lerden herhangi birine girecek adaylar 35,00 TL

LYS'lerden herhangi ikisine girecek adaylar 70,00 TL

LYS'lerden herhangi üçüne girecek adaylar 105,00 TL

LYS'lerden herhangi dördüne girecek adaylar 140,00 TL

Tüm LYS'lere girecek adaylar 175,00 TL

Ödeme Yerleri: Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç). Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç). Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı. Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler. Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.).ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

LYS BAŞVURU EĞİTİM FİLMİ YAYINLANDI!
ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girecek adaylar için ‘Başvuru Eğitim Filmi’ni yayınladı.

ÖSYM, 18-19 ve 25-26 Haziran tarihlerinde yapılacak 2016 LYS sınavları için başvuruların alınmasına yönelik bilgilendirme amacıyla ‘Başvuru Eğitim Filmi’ hazırladı. Tanıtım filminde sınava girecek adaylar için şu bilgiler verildi: “YGS puanlarından en az birinden 180 ve daha fazla alan LYS’ye girecek değerli adaylar. 2016 LYS’ye 1-14 Nisan tarihleri arasında ÖSYM’nin başvuru merkezlerine sınav koordinatörlüklerinden başvurabilirsiniz. İnternet aracılığıyla yapılan bireysel başvurular 14 Nisan 2016 saat 23.59’da sona erecektir.”

LYS'YE NASIL BAŞVURU YAPILIR-İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ!

İnternet üzerinden her şeyi yapabildiğimiz bir zamanda yaşıyoruz. Peki neden sınav başvurularımızı da internet üzerinden yapamayalım?

İnternet üzerinden LYS sınavına başvuru yapılabilmektedir. Yazımızın devamında bu yolu sizler için anlatmış bulunmaktayız.

İnternet üzerinden yapılan LYS başvuruları oldukça kolaydır. İlk olarak ÖSYM resmi sitesine ait ÖSYM AİS yani ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi platformuna giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve sisteme kayıtlı olan şifreniz ile yapmanız gerekmektedir. Girişinizi yaptıktan sonra açılacak olan öğrenci ekranı üzerinde bulunan sol taraftaki öğrenci menüsünden “Başvurular” seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan platform üzerinden LYS başvuruları ile ilgili olan seçeneği seçiniz. Böylece açılacak ekran üzerindeki başvuru formunu doldurup, başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzu tamamlamak için gerekecek tek şey sınav ücretini yatırmanızdır. Sınav ücretinizi T.C. kimlik numaranız ile ilgili bankalara ödeyerek sınav başvurunuzu tamamlamış olacaksınız. Diğer bir yöntem ise başvuru merkezleri yöntemi ile yapılan LYS başvurularıdır. LYS başvurunuzu başvuru merkezlerine giderek de yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca başvuru merkezlerine gitmeden önce sınav ücretinizi ödemeniz gerekmektedir. Başvuru formu ile beraber banka dekontunuzu da teslim etmeniz gerektiği için öncelikli olarak bankaya gidip sınav ücretinizi ödedikten sonra dekontunuzu almanız gerekmektedir. Daha sonra başvuru merkezine giderek size verilecek olan başvuru formunu doldurup, imzalayınız. Daha sonra banka dekontu ile birlikte doldurmuş olduğunuz başvuru formunu yetkili kişiye teslim ediniz. Böylece başvurunuzu tamamlamış olacaksınız. Son olarak anlatacağımız yöntem yöntem pek kullanılmayan posta yöntemi ile yapılan LYS başvurularıdır. Posta ile başvuru işlemi internet veya başvuru merkezlerine erişimi olmayan adaylar için oldukça önemlidir. Bu yol ile başvuru yapacak adayların gönderecekleri zarfın içerisinde bulundurması gereken belgeler şunlardır:

-          Adayın kendi adına doldurup, imzalamış olduğu başvuru formu
-          Adaya ait son 3 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık bir fotoğraf (başvuru formuna iliştirilmelidir.)
-          Sınav ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
Belgeleri bulunmalıdır. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda ÖSYM başvurunuzu kabul etmeyecektir. Bu nedenle postanızı göndereceğiniz adres bilgilerini doğru yazdığınızdan emin olmanızı öneririz.  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR