BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
GÜNCEL

LYS 2 sınavı nasıl olacak sorular zor mu

LYS 2 sınavına sayılı günler kaldı. Adayların, fizik, biyoloji ve kimya sorularını çözeceği sınav bu cumartesi yani 25 Haziran tarihinde yapılacak. Sınava soruları nasıl olacak, adaylar en çok hangi derste zorlandı? 2015 yılında fen soruları nasıldı?

LYS 2016 maratonu 18 Haziran tarihinde başladı. Üniversiteye girecek adayların heyecanlı bekleyişi devam ediyor. 25 Haziran Cumartesi günü LYS 2 sınavı yapılacak. Peki geçen yıl sınav soruları nasıldı? Detaylar memurhaber.com'da.

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’nin ikinci oturumu 25 Haziran günü Fen Bilimleri (LYS-2) ve Yabancı Dil (LYS-5) sınavlarıyla başlıyor. 26 Haziran Pazar günü Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ile sınav maratonu tamamlanacak. 18 Temmuz tarihinde LYS sonuçları açıklanacak ve 26 Temmuz-02 Ağustos tarihleri arasında da tercihler yapılacak. Geçen yıl Fen Bilimleri sınavı kolaydı, korkmayın, bu yıl da öyle olacak. Aşağıdaki verileri incelediğinizde, neden bu şekilde söylediğimi daha net anlayacaksınız. Hatta iddia ediyorum, bu yıl ortalamalar geçen yılın üstünde olacak!

2015 YILINDA FİZİK, BİYOLOJİ VE KİMYA SORULARI NASILDI?

2015 LYS-2 Fizik testi, geçen yıllara göre oldukça kolay sorulardan oluştu. Genel anlamda fizik testinin geçmiş yıllardan daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir.  Her seviyede öğrenciye hitap eden sorular vardı.  Yorumlama ve sözel kısım ile ilgili sorulara ağırlık verilmiş.  YGS konularıyla ilgili olan sorular daha ağırlıklıydı.  MEB müfredatı dışında soru olmadığı gibi, müfredatta verilen bilgilerle çelişen sorularla karşılaşmadık. Formül uygulanarak çözülebilecek soru sayısı oldukça azdı.  Öğrencileri zorlayacak derecede ‘çok zor’ soru yoktu. Sadece birkaç soru için işlemler uzun sürüyordu. Sorular çoğunlukla bilgi sorularından oluşmakla beraber, ayrıntılı bilgi gerektiren detay soru çıkmadı.

-Kimya soruları, genel itibarıyla önceki yıllarda çıkmış sorulara benzer nitelikteydi, genelde sorular kolaydı. Öğrencilerin çekindiği organik kimya soruları da oldukça kolaydı. Konu dağılımı dengeli yapılmış, hemen her konudan soru soruldu. Sorular derinliği olmayan, yüzeysel sorulardan oluşmuş. Genel kültür tarzında olanlar da var. Ayrıca bazı sorular matematiksel işlem gerektiriyordu. Seçici, ayrıntılı olanlar yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorul ara da yer verilmiş. Sistemler konusundan birer soru sorumuş. (Dolaşım, üreme, solunum, sindirim, boşaltım) Soruları çözebilmek için bütün konulara hakim olmak gerekiyor.

2016 YILINDA DA BİYOLOJİ ZORLAYACAK

-2015 LYS-2 Biyoloji testinde, beklenmeyen veya sürpriz sayılabilecek düzeyde soru sorulmadı. Soruların tamamı müfredata uygunluk gösterdi. 8-9 soru haricindeki diğer tüm sorular, temel biyoloji bilgisi ile çözülebilecek düzeydeydi. Geri kalan sorular belli oranda yorum yapabilme yeteneği gerektiriyordu. 11 ve 12’n ci sınıf konuları ağırlıklı bir sınavla karşılaştık. Bazı soruların bilgi ağırlıklı, bazılarının ise grafik ve yoruma dayalı olduğu anlaşılıyor. Sistem konusundaki sorularının sayıca geçmiş yıllara göre daha az ve daha genel kapsamlı olduğu söylenebilir. Öğrenciler ekoloji sorul arında zorlandıklarını söyledi. Özellikle kalıtımla ilgili soyağacı sorusu, daha önceki soyağacı soruları düşünüldüğünde, karmaşık ve çözümü zor sayılabilecek bir soru sayılabilir. Bazı sorularda beklenin üstünde akademik dil kullanıldığı için, bu soruların anlaşılmasını güçleştirdi. Biyoloji soruları geçmiş yıllara oranla öğrencileri biraz daha zorlayan bir sınav oldu.

Her 3 test de düzenli çalışan bir öğrencinin rahat yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu denilebilir.

lys
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR