BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,54
GÜNCEL

KPSS soruları nasıl çalındı? Bomba iddia!

KPSS soruları nasıl çalındı sorusunun cevabını eski ÖSYM başkanı Ünal Yarımağan verdi.

KPSS sorularının sızdırılması davasında ifade veren eski ÖSYM başkanı Ünal Yarımağan, "Uzaktan dinlemeyle bu soruları ele geçirdiklerini düşünüyorum" dedi.

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Paralel yapı kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada, aralarında eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın da yer aldığı tutuksuz yargılanan 5 sanık ifade verdi.

SUÇLAMALRI KABUL ETMEDİ

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki 6. duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Yarımağan, eski ÖSYM görevlisi Mehmet Altunay ile Selim Temiz, Hülya Karagöl ve Gülsüm İnan katıldı.

Sanıklardan Yarımağan, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, 36 yıl ÖSYM'nin sınavlarla ilgili birimlerinde görev aldığını ve son 6 yılda ise ÖSYM Başkanlığı yaptığını belirtti. Sınavların hazırlanmasında bir koordinatörün görev yaptığını bildiren Yarımağan, "2010 KPSS ile ilgili basında çıkan haberler üzerine araştırma yaptık. Kopya çekildiği şüphesi kuvvetli olunca da eğitim bilimleri sınavını iptal ettik." dedi.

 "UZAKTAN DİNLEMEYLE SORULARI ELE GEÇİRDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Soruların çalındığının tespitinden sonra YÖK Başkanı'nın talebi üzerine istifa ettiğini kaydeden Yarımağan, şöyle konuştu: "İstifa edince soruların nasıl sızdırıldığı konusunda yeteri kadar araştırma yapamadım. Hatırladığım kadarıyla şekilli sorularda kopya yoktu. Hazırlanan soruları bir kişi, son kez sesli okurdu. Diğerlerinin de kontrol ettiği bir durum söz konusudur. Bu aşamada yaz günü de olduğu için camı açmışlar, uzaktan dinlemeyle bu soruları ele geçirdiklerini düşünüyorum."

Başkanlık makamındaki direkt hat ile sınav sorularının sanıklara dağıtıldığı bildiren Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile telefon irtibatının sorulması üzerine Yarımağan, "Örgüt yöneticisi denilen Mehmet Hanefi Sözen isimli kişiyle konuştuğumu hatırlamıyorum. Başkanlık makamındaki direkt hattı bir iki kez kullandığımı hatırlıyorum. Bunu da eşimle yapmıştım. Onun dışında cep telefonu ya da santral telefonlarıyla görüşmeler yaptım. Bu sabit telefondan aranmış isem belki 'yanlış numara' deyip kapatmış olabilirim. Katta, özel kalem müdürüm, 2 sekreter ve birkaç hizmetli bulunmaktadır. Benim olmadığım zamanda bu kişilerin telefonla konuşup konuşmadığını da bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

ÖSYM'de güvenlik açığının bulunmadığını savunan Yarımağan, "Ancak insan unsurunun olduğu her yerde, bir şekilde bir eksik bulunabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Tutuksuz yargılanan sanıklardan eski ÖSYM görevlisi Altunay da suçlamaları kabul etmedi. Altunay, dava konusu 2010 KPSS sorularının sızdırılması ya da çalınması olayında yer almadığını ileri sürdü. Diğer sanıkların savunmalarının ardından duruşma sona erdi. Mahkeme heyeti, davanın 25 Mart'taki celsesinde cuma günleri tutuksuz sanıkların gelmesi halinde ifadelerini alacaklarını belirtmişti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR