BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

Kıdem tazminatı nasıl artar?

Kıdem tazminatı arttırmak için ne yapmak gerekli? Kıdem tazminatını arttırmanın yolları neler? İşte cevabı...

Kıdem tazminatı yıllarca çalışanın üzridne sürekli tartıştığı konu. Peki kıdem tazminatını fazla alabilmek için çalışanların ne yapması gerekiyor? İşte cevabı...

Yeni Asır yazarı Faruk Erdem, çalışanların gelecekleri açısından bir güvence olan kıdem tazminatını arttırmanın yollarını masaya yatırdı. Yıllarca çalıştıktan sonra hak ettikleri kıdem tazminatını almak isteyen çalışanlar, tazminatlarını bir nebze olsun yükseltmenin peşinde...

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:
(...)
Mevcut kurallara göre en az 1 yıl çalışan herkes tazminat hakkına kavuşuyor. Tabi bunun için haksız bir sebeple ya da sebepsiz işten çıkartılması gerekiyor. Bir de haklı fesih ile kendisinin ayrılması lazım. Bu gerçekleştikten sonra ise tazminat hesabı her yıl için bir brüt maaş şeklinde yapılıyor. Fakat bunu yükseltmenin yolları var.

Okurumuz Seda Yalçın bu konuyu sormuş. Onun sorusunu cevaplarken biraz bilgi vermek istedim. Seda Yalçın'ın sorusu şöyle:

KIDEM TAZMİNATIMI NASIL HESAPLAMALARI GEREKİYOR?
8 yıldır çalıştığım iş yerimden çıkartıldım. Tazminatımı hesaplarken her ay aldığım yemek parasını dikkate almadılar. Tazminatımı nasıl hesaplamaları gerekiyor?

Yukarıda söylediğimiz iki kural sizin için gerçekleşmiş. Yani en az 1 yıl çalışmışsınız bir de isteğinizin dışında çıkartılmışsınız. Dolayısıyla tazminat ödenmek zorunda. Öncelikle 8 yıl ile brüt maaşınız çarpılacak ve bundan sadece binde 7,59 oranında damga vergisi kesilecek. Burada sadece yıl değil gün hesabı da yapılacak. Yani 8 yıl 4 ay 5 gün çalışmışsanız bu 4 ay ve 5 günde hesaplanacak. Fakat brüt maaş hesaplanırken sadece maaşınızın düşünülmemesi gerekiyor.

Brüt maaş belirlenirken çalışana yapılan bütün düzenli ödemeler ekleniyor. Örneğin okurumuz Seda Hanım eğer düzenli olarak her ay, ya da 3 ayda bir fark etmez, yemek parası alıyorsa bu da eklenecek. Ya da her Ramazan ayında bir para ödeniyorsa bu da eklenecek. Bunun dışında düzenli alınan primler, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, yıpranma tazminatı, bayram harçlığı, aydınlatma, yakıt, su bedeli gibi ödemeler de brüt maaşa eklenecek.

ÖDEMELERİN DÜZENLİ YAPILMIŞ OLMASI GEREKİYOR
Burada bir kez daha tekrar edelim. Bu ödemelerin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Seda hanım maaşını yazmamış ama örnek bir hesaplama yapalım.

Seda hanımın brüt maaşı 4.000 lira olsun. Eğer yemek parasını eklemezlerse alacağı tazminat damga vergisi hariç 32 bin lira olacak. Ama ayda 300 lira yemek parası veriliyorsa bu kez alacağı tazminat 34.400 lira olacak. Böylece 2.400 lira daha fazla para alacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR