BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
İŞÇİ

'Kıdem tazminatı' için Bakan Elitaş'tan flaş açıklama

kıdem tazminatında son gelişmelere değinen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Ben işçi olsam kıdem tazminatı fonunu engelleyenlere “Niye?” diye hesap sorarım." dedi.

Kıdem tazminatında son duruma ilişkin açıklama yapan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, kıdem tazminatında son çalışmaların ne durumdaolduğunu özetledi.

Habertürk'ten Kübra Par'a ekonomi dünyasının sıcak gündemine ilişkin konuşan Elitaş, "Bunu Ekonomi Bakanı olarak değil de zamanında 1475 sayılı kanun gereğince çalışan ve yıllardır siyaset yaparak işçilerin haklarını korumaya çalışmış birisi olarak söylüyorum; ben işçi olsam kıdem tazminatı fonunu engelleyenlere “Niye?” diye hesap sorarım." dedi.

 

"TÜRKİYE'DE KIDEM TAZMİNATI ALMA ORANI YÜZDE 8"
Elitaş, yasalar gereğince Türkiye’de işinden ayrılanların kıdem tazminatı alma oranlarının yüzde 8 olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"Yani yüzde 92’si iş sözleşmesi fesih edilerek çıkarılıyor. Kıdem tazminatı olduğu takdirde çalışanların hepsi devlet memuru statüsüne tabi olacak. Ahmet Bey’in yanında 5 yıl çalışan biri, Mehmet Bey’in yanında çalışırsa kıdem tazminatını kaybetmemiş olacak. Ben işçi olsam kıdem tazminatı fonunun kurulmasına engel olanlardan hesap sorarım.

Elitaş, "Merkez Bankası üzerinde siyasi baskı olduğu yönündeki eleştiriler" olduğuna ilişkin soruya şu yanıtı verdi.

Merkez bankalarının bağımsız olmasına yürekten inanan biriyim. Ekonominin dinamikleriyle oynamak yanlış olur. Ama herkes beni eleştirme hakkına sahipse ben de ekonomiyi temsil eden biri olarak fikirlerimi açık şekilde ifade etme hakkına sahip olmalıyım. Zaten Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamalarda benim söylediğim olayların gerçekliği gizlidir. Merkez Bankası, eski başkan zamanındaki verdiği raporda “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticari ilişkiler hız kazanarak artmaktadır” diyordu. 2016 Ocak-Nisan döneminde AB’ye yaptığımız ihracat yüzde 18 artış göstermiş. Dünyadaki gelişmiş ülkeler kabuğuna çekilmişken Türkiye için dünyada bulunmaz bir fırsat var. Korunma güdüsüyle hareket edersek, 2001 sendromunu üzerimizden atamazsak Türkiye’nin önündeki fırsatları tepmiş oluruz. Aksi halde diğerleriyle birlikte yuvarlanıp gideriz. Merkez Bankası cesur olmalı, radikal kararlar almalı. Krizi fırsata dönüştürmek, insanları yatırıma yönlendirmek için radikal bir kararla kredi imkânları sağlamalı.

MUSTAFA ELİTAŞ KİMDİR?

-Kayseriliyiz. Babam oto tamircisiydi. Sanayide işyeri vardı. Kayserili aileler çocuklarını önce başkasının yanında işe başlatır, sonra kendi yanında asıl işi öğretir. Amcam yağ, yoğurt satardı. Eniştem de ayakkabı satardı. Kaportacı, motorcu, muhasebecinin yanında da çalıştım. Yapmadığım iş kalmadı.

-Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi İktisat ve Maliye bölümlerinden mezun oldum. Son sınıftayken Ankara’da bir şirkette muhasebe ve pazarlama üzerine çalıştım.

-4 oğlum var. Büyük oğlum Mustafa, 32 yaşında. Plastik ambalaj sanayii üzerine bir işimiz var, oranın yönetim kurulu başkanı. İkinci oğlum Osman Hakan, 28 yaşında. Kayseri’de metal eşya işyerimizin başında duruyor. Ağabeyiyle komşular. Üç numara Batuhan, 1997 doğumlu. Meslek yüksek okulunda makine-motor bölümünde okuyor. En küçük oğlum Furkan Berat, 23 Temmuz 2008 doğumlu. İlkokul 3’e gidiyor.

-4.5 yaşında Eylül isminde bir kız torunum var. Pek görüşemiyoruz. Geçen gün Kayseri’ye gittiğimde 10 saniye bana baktı. “Dedem mi acaba?” dedi. Dedesi olduğumu anlayınca koştu, sıkı sıkı sarıldı.

-Mutfakla pek aram yok ama Antepli bir arkadaşımdan alinazik yapmayı öğrendim. Antepli olanlardan daha iyi yapıyorum. Bir Kayserili olarak pastırmadan da anlarım.

-Üniversitede saz ve gitar çalmaya merak sardım ama beceremedim.

-Siyasal Bilgiler’de fakültenin geneli solcuydu. 12 Eylül döneminde sıkıntılı günlerdi. Korkut Boratav hocamdı. Hâlâ görüştü- ğüm arkadaşlarım var, kimileriyle birlikte milletvekilliği de yaptık.

-Kitaplara meraklıyım. En son Mahfi Eğilmez’in bir kitabını okudum. Mesut Yılmaz’la ilgili ‘Hanedan’ın Son Prensi’ni önceden okumuştum, son zamanlarda bir daha gözden geçirdim.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR