BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.431,17
MEMUR

Kıdem tazminatı hesaplamasına dahil olan ve olmayan ödemeler

Kıdem tazminatı hesaplama 2016 hangi ödemeleri kapsar hangi ödemeleri kapsamaz? 2016 Kıdem tazminatı hesaplama hususunda en çok kafa karıştıran bu soruya memurhaber.com yazarı Şevket Tezel yanıt veriyor.

MEMURHABER.COM- "Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?" sorusu tüm çalışanların kafasını en çok karıştıran konulardan... İşçinin iş yerine bağlılığının bir ödülü olan kıdem tazminatı hesaplanırken nelere dikkat edilir, hangi ödemeler kapsam dışıdır, hangi ödemeler kıdem tazminatına dahildir? İşte kıdem tazminatına ilişkin tüm bilmedikleriniz...

memurhaber.com yazarı Şevket Tezel, bugünkü yazısında kıdem tazminatının bilinmeyenlerini kaleme aldı. Kıdem tazminatı hesaplama konusunda kritik detaylara değinen Tezel, hesaplama işlemi esnasında en çok kafa karıştıran 'dahil olan ödemeler ve dahil olmayan ödemeler' hususuna dikkat çekti.

İşte o yazıya göre Kıdem Tazminatı'na dahil olan ve olmayan ödemeler:

KIDEM TAZMİNATI HESABINA DAHİL OLAN(SOL) ve OLMAYAN (SAĞ) ÖDEMELER



KIDEM TAZMİNATINDA ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Hesaplama yapılırken öncelikle bir günlük giydirilmiş brüt kazancın tespit edilerek bu rakama göre bir yıldan fazla olması şart olan süre bazında yansıtma yapılması gerekiyor. Yıldan artan ay ve gün süreleri de orantılı olarak kıst hesaplama yapılması gerekiyor.

Kesinti olarak da sadece binde 7,59 oranında damga vergisinin uygulanması gerekiyor.

Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. İş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. İhbar öneli tanınmak suretiyle yapılan fesihte önelin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, önelin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır. Bildirim öneli tanınmaksızın ve ihbar tazminatı da ödenmeden (tam olarak ödenmeden) işverence yapılan fesih durumunda ise, bildirim öneli sonuna kadar işyerinde uygulamaya konulan ücret artışından, iş sözleşmesi feshedilen işçinin de yararlanması ve tazminatının bu artan ücret esas alınarak hesaplanması gerekir.

KIDEM TAZMİNATI HESABINA NELER GİRER?
Süreklilik gösteren gıda, sağlık, giyim, yakacak, yemek, ulaşım, konut, aile, çocuk yardımı gibi nakdî veya aynî yardımlar, kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınır.

Buna karşılık; işyerinin kuruluş yılı için ödenen ikramiye, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri için ödenen ücretler, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, jübile/kıdem teşvik ikramiyesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği amacıyla verilen iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri, kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınmayan ödemeler olarak belirlenir.

Bu haberin tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www.memurhaber.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR