BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.445,42
İŞÇİ

Kıdem tazminatı hesaplama nasıl alınır?

Kıdem tazminatı çalışanların merak ettiği konulardan biri. Kıdem tazminatı hangi durumlarda alınır, kıdem tazminatı alma şartları nedir? soruları çalışanların kafasını karıştırıyor.

Kıdem tazminatı hangi durumlarda alabilirim?, kıdem tazminatı alma şartları neler?, kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? gibi sorular çalışanların kafasını karıştırmaya devam ediyor. İşte haberimizde kıdem tazminatını alma şartlarını ve koşullarını inceleyebilirsiniz. Detaylar memurhaber.com'da.

Son günlerde sık sık gündeme gelen kıdem tazminatı 2016 yılında Bakan Süleyman Soylu'nun açıklamalarından sonra netleşti. Bu tazminat iş yerinde bir yılın üzerinde çalıştıktan sonra emeklilik sebebi ile ayrılan ya da işine son verilen kişinin çalıştığı sürece göre iş yeri tarafından topluca ödenen paradır. Kıdem tazminatı şartları neler sorusu ise yapılan düzelemeler boyunca merak edildi.

İş kanunu gereğince verilen kıdem tazminatı yasası ile ilgili Bakan Soylu vatandaşların %98'inin SGK güvencesi altında olduğunu belirtti ve yaptıkları çalışmanın dünyadaki birçok ülkeye örnek niteliğinde olduğunu dile getirerek kıdem tazminatı son durum ile ilgili "Şu anda elimizde kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı çalışmayı tamamlamış bulunuyoruz. Gerek çalışanlarımızın, gerek işverenlerimizin çok net bir şekilde kendi var olan durumlarını net ve iyi görebileceği bir çalışmayı tamamlamış durumdayız." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı birinci faz reformların tamamlandığını belirtti ve ikinci faz reformlarına geçileceğini burada kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'lere kadar indirilmesi amaçladıklarını ifade etti.

KIDEM TAZMİNATI YASASI 2016 YILI ŞARTLARI NELER?

Kıdem tazminatı 2016 yılında yenilendi. İşsizlik maaşı gibi düzenlenen kıdem tazminatı şartları arasında evlilik ve askerlik durumları da bulunuyor, fakat istifa edilirse bu tazminattan yararlanılamıyor. Bunu fırsat bilen bazı işverenler ise çalışanı kendi istediği ile işten ayrılmaya zorluyor. İşçiyi yıldırma politikası (mobbing) olarak tanımlanan bu durumda iş veren tazminat ödemekten kurtuluyor. Kıdem tazminatı yasası 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanların tazminat alabileceği durumlar askerlik için işten çıkartılma, emekli olmak amacıyla çıkartılma, kadın çalışanların evlendikten sonra işi bırakması, çalışanın haklı bir sebeple işi bırakması, emekliliği yaklaşanların emekliliklerini şartları tamamladıktan sonra işten ayrılması ve işçinin vefat etmesi durumunda her çalışma yılına brüt maaş tutarında tazminat ödenmektedir.

KIDEM TAZMİNATI SON DURUM NE OLDU VE HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı son durum ile ilgili Bakan Soylu "İyi ve iddialı bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz. Türkiye'de çalışanların yüzde 86'sının kıdem tazminatını alamadığını düşündüğümüzde aslında sessiz milyonların önemli ölçekte sahip çıkıldığı kıdem tazminatı çalışmasını biz teknik açıdan tamamlamış durumdayız. Bundan sonra sosyal diyalog penceremizi açacağız. Hem sendikalarımızla hem işveren temsilcilerimizle hem sanayi ve ticaret odalarımızla hem çalışanlarımızla hepsiyle bu diyaloğu ortaya koyacağız. Çok önemli araştırmalar yaptık. Toplum, çalışanlar, kıdem tazminatını alamayanlar ne talep ediyor, bütün bunları ortaya koyan çalışmaları ve araştırmaları hazırladık. İnşallah bu da 65. Hükümetle birlikte kamuoyuyla paylaşacak." dedi. Ayrıca yargıtay kararına göre geçtiğimiz günlerde yapılan bir daha işçi lehine karar verdi. Karar göre "işverenin baskı uygulaması sonucu verilen istifa dilekçesine değer verilemeyeceği, bu durumda gerçek bir istifadan bahsedilemeyeceği" ifade edildi. Kıdem tazminatı hesaplama ise işten ayrılma tarihi, işe giriş tarihi, kümülatif gelir vergisi matrahı, senelik ikramiye adedi, brüt ikramiye tutarı gibi bilgiler girildiğinde öğrenilebiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR