BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,29
MEMUR

Kayıp kaçak bedelinde yeni tuzak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yetkilileri, faturada azalması gereken ‘kayıp-kaçak’ bedelinin başka kaleme kaydırıldığını iddia etti.

MEMURLAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan "Elektrik Piyasası" taslağının geri ödenen kayıp ve kaçak bedellerinin abonelerden yeniden alınmasının yolunu açacağını iddia eden Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) yeni bir uyarı geldi.

Tüketicilerin faturalarında değişiklik yapılmamasına rağmen, dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı için muhasebe oyunu yapıldığını öne süren EMO yetkilileri, “Kaçak bedellerinin dağıtım bedeli içine giydirme yöntemine başvurulmuştur” dedi.

ELEKTRİĞE YÜZDE 4 ZAM 

Millet'in haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) ulusal tarifelerine göre ise 2014’ten 2015’e, meskenler için geçerli olan çıplak elektrik fiyatı kilovatsaat başına 20.79 kuruştan, 21.67’ye çıktı. Elektrik fiyatına fiilen yüzde 4.2’lik zam yapılan bu dönemde şirketlerin tüketicilerden tahsil ettiği dağıtım bedellerinde ise dikkat çekici artış yaşandı. Dağıtım bedelleri 2.8 kuruştan 3.6 kuruşa çıktı ve bu kalemde yüzde 28.5’lik artış meydana geldi.

FATURA VATANDAŞA KESİLDİ 

Yaptıkları açıklamada bu yıl azaltılması gereken kayıp ve kaçak bedel tutarının faturanın başka kalemine aktarıldığını öne süren EMO yetkilileri, “Dağıtım bedeli zammı nedeniyle, elektrik faturaları aracılığıyla 2014 yılında 29 milyon 337 bin 454’e ulaşan mesken abonesi aylık asgari tüketim gerçekleştirse bile 57.2 milyon lira şirketlere haksız yere para aktarılacak” diye konuştu.

EMO yetkilileri, açıklamada şöyle devam etti: “Kayıp ve kaçak hedef oranları doğrultusunda faturalarda azaltılan kayıp ve kaçak bedeli, yine faturadaki dağıtım bedeline kaydırılarak, şirketlerin aynı paraları faturalardan tahsil etmesine olanak sağlanmaktadır.”

TÜKETİCİLER AİHM'E KADAR GİDECEK

Antalya’da tüketici dernekleri kayıp kaçak bedellerinin hükümet tarafından yasallaşarak vatandaştan alınmasına tepki göstermek için bir araya geldi. Tüketici dernekleri adına açıklama yapan Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili İbrahim Güllü son 10 yılda elektrik tüketicilerinden kayıp kaçak bedeli adı altında yaklaşık 40 milyar lira gasp edildiğini söyledi. Güllü, hükümet tarafından kayıp kaçak bedelinin yasallaştırılmasıyla ilgili de Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını ifade etti.

Güllü, "TBF ve tüketici örgütleri olarak, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve AİHM aşamalarına kadar yargısal tüm girişimlerde bulunacağız" diye konuştu.

CİDDİ BİR HUKUKSUZLUK SÖZ KONUSU

Denizli’nin Buldan ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, belediyenin elektrik faturalarından geçmişe yönelik yaklaşık 500 bin lira tutarında kayıp ve kaçak bedeli alındığını belirtti. Gülbay, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının uygulanarak bunu geri alabilmek için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne gideceklerini söyledi. Başkan Gülbay, “Ciddi bir hukuksuzlukla yüz yüzeyiz. Başkalarının ‘hırsızladığı’ elektrik bedelini niye Buldan Belediyesi ödüyor? Ortada çok garip şeyler var. Bir AKP milletvekilinin kanun teklifi var” dedi. Gülbay, şöyle konuştu: “Bu alınan paraları da geri alacaklar, üstüne mahkeme masraflarını da bize yıkacaklarmış. Arkadaşlar, 'orada dur' demenin zamanıdır.”
Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR