BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
MEMUR

Kamuda yeni FETÖ temizliği

FETÖ'nünü darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL'de 3 aylık süreç geride kalırken, 80 bin kişi kamuda açığa alındı. 90 gün daha uzatılan OHAL ile FETÖ temizliği sürecek.

Olağanüstü Hal uygulaması, 20 Temmuz'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından devreye sokulmuştu. 

MGK'nın tavsiyesi ışığında, Bakanlar Kurulu tarafından üç ay daha sürmesi kararlaştırılan ve Meclisin de onay verdiği OHAL uygulaması, bugünden itibaren 90 gün daha devam edecek. Üç aylık OHAL'li döneme ise, hızlı bir şekilde "olağan hal"e geçiş için atılan adımlar damga vurdu. OHAL temizliği, Emniyet'ten yargıya, eğitimden iş dünyasına, medyadan TSK'ya kadar uzandı. FETÖ'cülerin yazıştığı tespit edilen şifreli ByLock programı çözülerek, örgüt mensupları hızla görevden uzaklaştırıldı.

PARA YOLLARINA DARBE

Emniyet'te görevden uzaklaştırılanların sayısı 10 bini, TSK'da 4 bin 500'ü geçti. Akşam'da yer alan habere göre yargıda ise 3 bin 500'e yakın hakim ve savcı açığa alındı. Üç ayda kamuda açığa alınanların sayısı 80 bini buldu. Yapılandırılan kurumlar arasında askeri kurumlar öne çıktı. Bu süreçte, örgütün finans ve STK ayağına darbe indirildi. Bazılarına kayyum atanmasının ardından TMSF'ye bu görev verildi. Boydak'tan Naksan'a, Kaynak'tan Koza-İpek'e kadar şirketlerin yönetimi kayyuma geçti, mal varlıklarına el konuldu. FETÖ'nün medya ayağı bu süreçte susturuldu. Aralarında 45 gazete ile 20 civarında TV'nin kapısına kilit vuruldu.

PKK'LI BELEDİYELERE KAYYUM

OHAL imkanlarından, sadece FETÖ'ye yönelik değil, diğer terör örgütlerine darbe indirmek için de yararlanıldı. Bu kapsamda, terör örgütü PKK'ya destek verdikleri ve eylemlerine katkı yaptıkları belirlenen belediyelere kayyum atandı. FETÖ ve PKK desteği nedeniyle 30 belediye halen vekil başkanlarca yönetiliyor.

ERDOĞAN UYARDI

Türkiye, bu süreçte, başta Fetullah Gülen'in iadesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 ve BM zirvelerinde ABD'den Almanya'ya, İngiltere'den Fransa'ya kadar dünyanın önde gelen ülkelerini ve uluslar arası teşkilatları FETÖ konusunda uyardı. Rusya ve İsrail ile ilişkiler normalleşti. Suriye'de oluşturulmaya çalışılan "terör koridoru"nu önlemek ve DEAŞ tehdidini süpürmek için "Fırat Kalkanı Harekatı"nı gerçekleştirdi.

YENİKAPI RUHU

Darbe girişimi sonrası siyasette Yenikapı ruhu da oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla, AK Parti, CHP ve MHP liderlerinin de katılımıyla Yenikapı'da yapılan miting, siyasetteki buzları eritti. Son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çıkışıyla, "başkanlık sistemi" için referandum kapısı aralandı. Önümüzdeki günlerde bu konuda Meclis süreci işlemeye başlayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR