BIST 9.765
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,93
İŞÇİ

Kamu Sen'den taşeron işçi tepkisi!

Taşeron işçilere kadro konusunda yaşanan tartışmalar devam ediyor. 64. hükümetin taşerona kadro müjdesinin açıklanmasının ardından gözler tarihe çevrildi. Taşerona kadro tarihi ne zaman? İşte detaylar...

720 bin taşeron işçinin kadroya geçeceğinin açıklanmasının ardından gözler tarihe çevrildi. Geçtiğimiz aylarda açıklanan kadro müjdesinin ardından Kamu-Sen konuyla ilgili açıklama yaptı.

64. Hükümet döneminde eski Başbakan Ahmet Davutuoğlu’nun açıkladığı ve 720 bin taşeron işçisini sevince boğan taşerona kadro sözü üzerinden aylar geçmesine rağmen hala bir adım atılmaması kafalarda soru işareti bırakırken, konuya ilişkin bir açıklama Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan geldi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirirken, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Taşerona kadro konusunda Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir” dedi.

 AĞBAL ÇIKAN HABERLERİ YALANLADI

Söz konusu haber ve yorumlarda taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağına yer verildiğine işaret eden Ağbal, "Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir" ifadelerine yer verdi.

KONCUK: YÜZBİNLERCE TAŞERON UMUTLA KADRO BEKLİYOR

64. Hükümet döneminde verilen sözün üzerinden aylar geçmesine rağmen taşerona kadro konusunda hala bir adım atılmadığının altını çizen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Çözdük denilen taşeron meselesinin hükümet tarafından üzülerek yok sayıldığını görmekteyiz” dedi. Koncuk, “Eski Başbakan sayın Davutoğlu,  22 Mart 2016’da AKP grup toplantısında yaptığı açıklamada,  "Kamuda çalışan tüm taşeron işçileri kadroya alıyoruz. Hem asıl hem de yardımcı işlerde çalışan işçilerimizi kadroya almaya karar verdik. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçi kalmayacak. Hayırlı, uğurlu olsun!" demiş, gece geç saatlere kadar yaptıkları çalışma sonucunda kanun taslağına son şeklini verdiklerini belirtmişti.

Bu açıklamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen ortada ne bir kanun tasarısı ne de taslak metin var. 720 bin taşeron çalışanı aileleriyle birlikte yaklaşık 3 milyon kişinin umutla beklediği kadro konusunda o günden bugüne hiçbir somut gelişme yaşanmadığı gibi, 65. Hükûmetinde bu sorunu hükümet programına dahi almadığını ve tamamen yok saydığını üzülerek görüyoruz.

 Hükûmet programında çalışma yaşamına dair olarak ele alınan metinde “Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmetleri olarak bugüne değin çalışma barışını, çalışma hayatında hakkaniyeti ve insani çalışma ortamlarının tesis edilmesini esas aldık. 65. Hükûmet döneminde de evrensel standartlarda ve uluslararası taahhütlere uygun, kaliteli ve güvenceli bir çalışma hayatını tam olarak tesis etmeyi hedefliyoruz… Kısmi zamanlı çalışma, staj, prim desteği gibi araçlarla ve bilgi toplumu şartlarında gelişen yeni işlerle genç ve kadın istihdamını artıracak bir çalışma ortamı oluşturacağız.” denmektedir.

 720 BİN TAŞERON UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLENDİ

Buradan anlaşılan taşeron sisteminin ortadan kaldırılarak, hakkaniyete uygun, güvenceli ve örgütlü bir istihdam sistemi getirmek yerine, daha esnek, daha az güvencesi olan bir istihdam sisteminin amaçlanmış olduğudur. 1 Kasım seçimleri öncesinde afişler bastırarak “Taşeronlara kadro” vaadinde bulunan siyasi iktidarın seçimlerden sonra, eski Başbakan’ın ağzından söz verilmesine rağmen hala bu konuda adım atılmaması 720 bin taşeron çalışanı bir kez daha umutsuzluğa sürüklemiştir.

"TAKVİMİN AÇIKLANMASI GEREKİYOR"

Maliye Bakanı sayın Ağbal’ın ise son günlerde ortaya atılan haberlere ilişkin yaptığı, “Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir" ifadesi halen bu konuda bir girişimde bulunulmadığını bizlere bir kez daha göstermiştir. Şayet sayın Bakanın ifade ettiği gibi çalışmalar bir takvime bağlı olarak devam ediyor ise, sayın Bakan ve Hükümet yetkilileri bu takvimi kamuoyuna açıklamalıdır. Yüzbinlerce taşeron çalışan umutla verilen sözün tutulmasını beklemektedir.

 TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDUR EDİLMEMELİ

Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha siyasi iktidarı verdikleri sözün arkasında durmaya çağırıyor, 720 bin taşeron işçisinin ve aileleriyle  birlikte 2 buçuk milyon insanımızın mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde mağdur edilmemeleri gerektiğine inanıyoruz” dedi. 

Yorumlar 11 Yorum
ÇOK OKUNANLAR