BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.445,81
MEMUR

Kamu görevlileri etik sözleşmesi hakkında bilinmeyenler

Polis teşkilatında çalışan binlerce polis memuru kamu görevlileri etik sözleşmesi hakkındaki bilinmeyenler tartışıyor. Tartışmalı maddeleri bir bir sıralayan polisler, bu maddelerin EGM için ne ifade ettiğin soruyor.

Emniyet teşkilatında çalışan polis memurları sizin bu konudaki görüşleriniz merak ediyor. Siz de yapılan yorumları Facebook'ta Polis Memurları Dayanışma Grubu'ndan takip edebilirsiniz...

Emniyet Teşkilatı olarak her sene imzaladığımız Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi hakkında bunları biliyor musunuz? İmzalıyoruz ama detayını biliyor muyuz?

Soruyoruz altta sıralanan maddeler EGM için bir anlam ifade ediyor mu?

Madde 5 - Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli
gelişimi, katılımcılığı, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verebilirliği, öngörülebilirliği, hizmette yerindeliği ve beyana güveni esas alırlar.

Madde 9 - …
Kamu görevlileri, takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar.

Kamu görevlileri, gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını ve ya zararını hedef alan bir davranışta bulunamazlar, kamu makamlarının mevzuata uygun politikalarını, kararlarını ve eylemlerini engelleyemezler.

İdarecilerimizin “her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak” diye nitelendirebildiğimiz özellikleri var mı? Kendi personeline uygulanmayan yönetmeliğin vatandaşa uygulanması için imzalatan bir Genel Müdürlük işini ne kadar iyi yapıyor?

Emniyet Teşkilatında “öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama” , “herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını ve ya zararını hedef alan bir davranış” sizce yok mu?

Madde 10 - …
Yönetici veya denetleyici konumunda bulunan kamu görevlileri, keyfi davranışlarda, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunamaz, açık ve kesin kanıtlara dayanmayan rapor düzenleyemez, mevzuata aykırı olarak kendileri için hizmet, imkan veya benzeri çıkarlar talep edemez ve talep olmasa dahi sunulanı kabul edemezler.

EGM’nin sendika ve diğer haklarımız için girdiğimiz süreçte “keyfi davranışlar, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalar” yaptığını hepimiz biliyoruz. Hatta “açık ve kesin kanıtlara dayanmayan rapor” hepimizin başına gelen durumlardan.

Hizmet aracı adı altında gasp edilen makam araçları “kendileri için hizmet, imkan veya benzeri çıkarlar” kısmında yer almıyor mu?

Madde 14 - Kamu görevlileri; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, Yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz ve aracılıkta bulunamazlar, akraba, eş, dost ve hemşehri kayırmacılığı, siyasal kayırmacılık veya herhangi bir nedenle ayrımcılık veya kayırmacılık yapamazlar.

EGM Yıllardır yaptığı atamalarda, makam ve mevkilere getirilen personelde “kraba, eş, dost ve hemşehri kayırmacılığı, siyasal kayırmacılık veya herhangi bir nedenle ayrımcılık veya kayırmacılık” ilkesine ne kadar uymakta?

Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı Madde 15 - Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini Yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan,
doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır.

Kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir.

Kamu görevlileri, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamazlar ve menfaat sağlayamazlar.

2 Resmi 1 sivil makam aracı olan Müdürlerimiz, evine avize taktıran müdürlerimiz “Hediye Alma ve Menfaat sağlama yasağı” hakkında bilgisizler mi?

Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu


Madde 20 - Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında
Sorumlulukları ve yükümlülükleri konusunda hesap verebilir ve kamusal değerlendirme ve denetime her zaman açık ve hazır olurlar.

EGM ve İdarecilerinin “Emir sorgulanmaz, hesap verilmez” zihniyeti bu maddeye ne kadar uyuyor?

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri konusunda EGM’nin dönüp kendine bakması gerekliliğini hatırlatıyoruz. Emniyet-Sen Bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürecek ve gerekli başvuruları yapacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR