BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
İŞÇİ

Kadroya geçen sözleşmelinin yeni maaşı

Başbakan Erdoğan'on 96 bin sözleşmeliye kadro müjdesinin vermesinni ardından binlerce sözleşmelinin aklına şu sooru geldi; sözleşmelinin yeni maaşı ne kadar olacak? Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan merak edilenleri yazıyor...

"Neden önce sözleşmeli personel istihdam ediyoruz ve sonra bu insanları kadroya alıyoruz?" diye soran Sadettin Orhan'ın o yazısı...

En son 2011 yılında kadroya geçirilen 4/B sözleşmeli kamu çalışanlarından sonra şimdi de 96 bin sözleşmeliye kadro veriliyor. Peki neden önce sözleşmeli personel istihdam ediyoruz ve sonra bu insanları kadroya alıyoruz?

96 BİN SÖZLEŞMELİ BU KURUMLARIN KADROSUNA GİRECEK  TIKLAYIN

Sözleşmeli olarak işe alıyoruz zira memuriyeti düzenleyen meşhur 657 Sayılı Kanun devlete dar geliyor. Siyasi irade kamu hizmetlerini daha esnek, daha verimli ve performans kaygısıyla yürütecek personele ihtiyaç duyuyor. Ayrıca personel açığı olan yerlerde mümkün olduğu kadar sabit personel çalıştırmak istiyor. Bu şartlarla ilana çıkıyor, şartlara razı binlerce aday başvuruyor ve "devlet işine" girdiği için memnun ve mesut olarak işe başlıyor. Ancak daha sonra bakıyorlar ki "devletin asli ve sürekli" işlerini gören ayrı bir memur tipi var.

Bu memurlar:

- Görevde yükselme ve unvan değiştirme hakkına sahipler

- İller arası yer değiştirebiliyorlar

- Aylıklı-aylıksız izin hakları daha geniş düzenlenmiş

- Memuriyet güvencesiyle çalışıyorlar

Bu hakları gören sözleşmeliler doğal olarak başlıyorlar kadro talebinde bulunmaya. Sendikalar, dernekler ve siyasetçiye ulaşabildikleri her kanaldan taleplerini gündeme getiriyorlar. Ve sonunda kazanıyorlar. Bu sözleşmeliler kadroya alınıyor ancak ardından yine 4/B'li personel alınmaya devam ediliyor. Sözleşmeli olarak başlayanlar "hele bir devlete kendimizi atalım, nasılsa kadro verilir" diyerek göreve başlıyorlar. Peki, hem sözleşmeli personel arayışına giren devlet hem de kadro talep eden sözleşmeliler haklıysa ortada bir sorun yok mu? Evet, bir sorun var ve bu sorunun çözümü sözleşmeli olarak başlatıp kadro vermek değil. Çözüm; liyakati ve performansı esas alan, istihdam garantili ama çalışanla çalışır gibi yapanı ayıran kapsamlı bir kamu personel reformu.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR