BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
YAZARLAR

Kadınların erken emeklilik şartları nelerdir?

Kadınların erken emeklilik şartları nelerdir?

İstanbul Erenköy’den okurumuz Sevgi Ergün soruyor: “05.01.1981 tarihinde doğdum. İlk kez 23.09.1999 tarihinde çalışmaya başladım. 29.04.2004 tarihinde bir erkek çocuk dünyaya getirdim. Emeklilik ile ilgili bana yardımcı olur musunuz? Halen özel sektörde çalışmaktayım. Erken emeklilikten yararlanabiliyor muyum? En erken ne zaman emekli olabilirim?”


Sayın okurumuz, emeklilik koşulları sosyal güvenlik sistemimizde yapılmış olan çeşitli reformlar ile kademelendirilmiştir. Kişilerin ne zaman emekli olabilecekleri ilk kez çalışmaya başladıkları, başka bir deyişle ilk kez sigortalı oldukları tarihe göre belirlenmektedir.

Sosyal güvenlik reformlarından önemli bir tanesi 09.09.1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 08.09.1999 tarihi ve öncesinde işe girenlerin emeklilik yaşları, sigortalılık süreleri ve prim ödeme gün sayıları kademeli sisteme tabidir.

09.09.1999 tarihi ve sonrasında ise emeklilik koşulları sabitlenmiştir. 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında ilk kez işe girişi olan kadınların emekli olabilemleri için 58 yaşını tamamlamış olmaları ve en az 7000 gün prim ödeme gün sayısını doldurmaları zorunludur.

08.09.1999 tarihinden sonra işe girenler için sigortalılık süresinin bir önemi kalmamıştır. 7000 günü doldurmaları ve 58 yaşını doldurmaları gereklidir.


Kadınların 4500 Gün İle Emeklilik Şartları

Öte yandan 1999’da yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile 4500 gün üzerinden, başka bir deyişle 12 yıl 6 ay ile, emekli olabilmelerinin formülü de düzenlenmiştir.

Kadın sigortalıların 58 yaşını doldurmuş olmaları, 25 yıldan beri sigortalı olmaları ve en az 4500 gün prim ödeme sayısını doldurmaları şartları ile kısmi emekli olabilmeleri de mümkündür.

12 yıl 6 ay fiilen sigortlalılık süresini dolduran kadın sigortalılar çalışmayarak 58 yaşını ve sigortalılık süresini doldurmalarını bekleyebilirler.


Emekli Olunacak Yaş Doldurulmalıdır

Bu vesileyle emeklilik şartlarından olan yaşın mahiyetini açıklamakta fayda var.

Sigortalılarımız emeklilik yaşlarından gün aldıklarında emekli olabileceklerini düşünerek yanılmaktadır. Oysa yaşa girilmesi değil yaşın doldurulması gerekir.

58 yaş şartına tabi olan bir sigortalı 58 yaşına girdiğinde değil 59 yaşından gün aldığı tarih itibariyle emeklilik hakkınızı kazanmış olur.

Doğum Borçlanması ile İki Yıl Hizmet Kazanırsınız

4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir. Doğum borçlanmasında en fazla iki çocuk ile sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir.

Borçlanılacak dönemde çalışılmamış olması şarttır.

Soru soran okurumuz da doğum yaptığı bir çocuğu için çalışmadığı dönemleri borçlanarak 720 güne kadar hizmet kazanabilecektir.


Doğum Borçlanması Ne Kadar?

Doğum borçlanması yapılabilmesi için ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak şartı aranmaktadır. Dolayısıyla doğum borçlanması ile sigortalılık tarihi geriye gitmez.

01.01.2013-31.07.2013 tarihleri arasında en az borçlanma tutarı aylık da aylık 313 TL 16 Kuruştur. İki yıl (720 gün) borçlanmanız halinde her doğum için en az 7.515 TL 65 Kuruş ödemeniz gerekmektedir.

Borçlanmayı asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı olan azami ücret arasında yapabilirsiniz. Ne kadar yüksekten yaparsanız borçlanmanın parasal maliyeti o kadar yüksek olur. Biz asgari tutar üzerinden borçlanma yapmanızı tavsiye ederiz.

Borçlanmayı şuan olduğu gibi emekli olacağınız zaman da yapabilirsiniz. Emekli olurken yaparsanız aylık o dönemki asgari ücretin % 32’si kadar bir tutar ödersiniz.


---

Kıssadan Hisse

“Hiçbirşeye cesaret etmeyen hiçbir şeye ümit beslemesin.”

— Friedrich Schiller

---


Sorularınız için:

http://www.bunyaminesen.com

http://www.twitter.com/bunyaminesen

http://www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar