BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,60
ÖĞRETMEN

İstihdam garantin yoksa kurs açamazsın!

Mesleki eğitim kurslarına ayar geldi... İki kursiyerden birine istihdam garantisi vermeyen firma, mesleki eğitim kursu açamayacak.

Son yıllarda büyük artış gösteren mesleki eğitim kurslarına çekidüzen geldi. Kursların istihdam garantisi artırıldı. Daha önce yüzde 20 istihdam garantisi aranan kursları artık en az yüzde 50 istihdam garantisi vermek zorunda.

İki kursiyerden birine istihdam garantisi vermeyen firma, mesleki eğitim kursu açamayacak. Mesleki eğitim kursları için İşsizlik Fonu’ndan yıllık 1,5 milyar liraya yakın kaynak aktarılıyor. Bu kaynağın desteğiyle mesleki eğitim alan kişi sayısı her sene artıyor. 2011’de 250 bin kişinin faydalandığı kurslara 2012’de 464 bin kişi devam etti. Ancak kurs alan kişilerin ne kadarının işe yerleştiği tartışma konusu. Ayrıca kimi firmaların meslekî eğitim kursunu bir kazanç kapısı gibi görmesi de yeni düzenlemede etkili oldu. Türkiye İş Kurumu, yüzde 50 istihdam şartıyla gereksiz kurs açılmasının önüne geçecek. Kurs alan kişinin asgari istihdamda kalma süresi de 3 aydan 4 aya çıkarıldı.

Meslek kursları büyük ilgi görüyor. Kursiyerlere günlük 20 lira cep harçlığı verilirken sağlık primleri de devlet tarafından üstleniliyor. Devletin yıllık 1,5 milyar TL kaynak ayırdığı bu kurslar, firmalar için de iş kapısı oldu. Pek çok firma, Türkiye İş Kurumu’na başvurup kurs düzenliyor. 2005 yılından bu yana bu kurslarda yaklaşık 820 bin kişi eğitim gördü. Devletin harcadığı para da milyarlarca lira. 2012’de meslekî eğitim kursu alan 241 bin kişiden 80 bini işe yerleşebildi. Bu kurslar pek çok kişi için 6 ay boyunca gelip gittiği ve cep harçlığı aldığı yerlere dönüştü. Bu tablo üzerine harekete geçen Türkiye İş Kurumu, yönetmeliği değiştirdi. Yeni yönetmeliğe göre bir mesleğe ilişkin kurs açılabilmesi için mesleğe ilişkin talebin İşkur kayıtlarından karşılanması gerekecek. Kurs da sadece ihtiyaç duyulan sayı kadar açılacak. Örneğin Kayseri’de 80 kaynakçıya ihtiyaç varsa 100 kişilik kurs açılmayacak. İhtiyaç duyulan eleman sayısınca kurs açılacak. İşkur kayıtlarında 60 işsiz kaynakçı varsa 20 kişilik kurs açılacak. Bu yolla gereksiz kurs açılarak kamu kaynaklarının çarçur edilmesi önlenecek. Firmaların eleman talebi, daha önce açılmış kurslara devam etmiş kişilerden karşılanacak. İşkur, yeni dönemde kursiyer yetiştirmek yerine üniversite mezunu kalifiye elemanların işe yerleştirilmesine öncelik verecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR