BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.428,90
ÖĞRETMEN

İşte geleceğin meslekleri Ahmet Acar anlattı!

Üniversite tercihlerinin başlamasına az bir zaman kala adayların heyecanlı bekleyişi devam ediyor. Tercihlerde yazacağınız üniversite ve bölümler geleceğinizi belirleyecek. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar bu sorulara yanıt verdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, gazetecilere ODTÜ'nün önemini, neden tercih edildiğini ve edilmesi gerektiğini, okulun olanaklarını anlattı.

Üniversite tercihleri 26 Temmuz'da başlıyor. LYS sonuçları ise bu pazartesi yani 18 Temmuz'da açıklanacak. Adayların heyecanlı bekleyişi devam ederken ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, ODTÜ'yü anlattı.

ODTÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Üniversitemiz ODTÜ, Ankara, Kuzey Kıbrıs ve Erdemli kampüsleriyle, tüm dünyada kabul edilen eğitim-öğretim standartlarına sahip, diploması dünyanın her yerinde geçerli olan ve bu sene 60. yılını kutlayan köklü bir üniversitedir. Yurt dışında kampus açan ilk Türk Üniversitesi de olan ODTÜ’nün 3 kampusunda, 99 farklı ülkeden 28.000 öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim sloganımız, “Bizler dünyayı değiştirebiliriz/I think of ODTÜ”dür. ODTÜ mezunlarının dünyanın her bölgesinde ulaştıkları başarılar, kendi alanlarında aldıkları nitelikli eğitimden ve ODTÜ ortamında geliştirdikleri çalışma disiplininden ve kişisel-sosyal yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. ODTÜ’nün sunduğu eğitim-öğretim ortamı, öğrencilerine farklı meslekleri, disiplinleri, kültürleri, düşünce sistemlerini tanıma ve anlama olanağı sağlamaktadır. Dünyanın pek çok yerinden gelen öğrencilerin ve öğretim üyelerinin birlikte eğitim-araştırma yaptığı ve öğrencilerine çok zengin sosyal olanaklar sunan ODTÜ ortamı, öğrencilerine merakları yönünde kendilerini geliştirme ve bir dünya vatandaşı olarak yetişme olanağı sağlamaktadır.

ODTÜ'DE YURT DIŞI OLANAKLARI

Sizlere biraz da üniversitemizin yurt dışı eğitim olanaklarından bahsetmek istiyorum. Üniversitemizin, üç farklı değişim programı çerçevesinde yaklaşık 400 kurum ile uluslararası işbirliği anlaşması vardır. Bunlar; Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Erasmus, YÖK tarafından desteklenen Mevlana ve üniversitemizin imzalamış olduğu ikili anlaşmalara dayanan değişim programlarıdır. Tüm akademik programlarımızdan lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz, yurt dışında eğitim alma olanağına sahiptir. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve aday ülkelerin dahil olduğu, maddi destek sağlanan Erasmus programı kapsamında; öğrencilerimiz, AB ülkelerinde staj yapma ve 1 ya da 2 yarıyıl öğrenim görme şansı elde edebilmektedir. Üniversitemiz, 2003-2004 akademik yılında başlatılan pilot projeyle programa dahil olmuştur. Şu anda 25 farklı Avrupa ülkesinden toplam 236 üniversiteyle Erasmus anlaşmamız bulunmaktadır. Hollanda Delft Üniversitesi, Danimarka Teknik Üniversitesi, Berlin Humboldt Üniversitesi, University College London, Sciences Po Paris bunlardan bazılarıdır. 2014-2015 akademik yılından itibaren Erasmus+ programının getirdiği yeniliklerle beraber mezunlarımızın da staj olanağından faydalanması veya AB dışındaki ülkelerle de öğrenci değişimi mümkün olmuştur. ODTÜ; yurt dışında birçok üniversiteyle ortak lisans ve lisansüstü programlar yürütmektedir. Bu programlar dahilinde öğrencilerimiz; öğrenim sürelerinin bir bölümünü ODTÜ’de, bir bölümünü ise anlaşmalı (ortak) üniversitelerde geçirmektedir. Ortak programları tamamlayan öğrencilerimiz; öğrenim sürelerinin sonunda hem ODTÜ’den hem anlaşmalı üniversitelerden diploma almaya hak kazanmaktadır. İçinde bulunduğumuz akademik yıl itibarıyla ODTÜ, lisans seviyesinde 4, yüksek lisans seviyesinde 6, doktora seviyesinde 12 ortak program yürütmektedir. Öğrencilerimizin yurt dışı eğitim olanaklarından yararlanmalarının yanı sıra yerleşkemizde de uluslararası bir ortamda öğrenim görme imkanına sahip olmaları amaçlanmaktadır.

ODTÜ NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

ODTÜ bir dünya üniversitesidir ve uzun zamandır 3 kampusuyle hizmet vermektedir. Gençlerimiz, bu 3 kampusun hangisinde okurlarsa okusunlar, aynı nitelikte eğitimi alacaklar. 60 yıllık bir eğitim geleneğine sahip bir dünya üniversitesinden mezun olmanın elbette birçok avantajı söz konusu. Ayrıca, ODTÜ camiası geniş bir camia ve camia içi dayanışma ve bunun araçlarının yaygınlığı herkes tarafından bilinmektedir.

GÜNÜMÜZÜN TERCİH EDİLEN MESLEKLERİ NELER?

Gençlerin doğru meslekleri seçmeleri elbette çok önemli ama bu süreç içinde, gençlerimize ve ailelerine, zaten var olan streslerini artırmamaya dikkat etmelerini öneriyorum. Özellikle gençlerin ilgi duydukları alanlara yönelmeleri, o doğrultuda seçim yapmaları son derece önemli. Günümüzde, eskiye nazaran yeni ve değerli bir çok iş alanı açıldı ve açılmaya devam ediyor. Yaşlıların bakımı, sağlık, gıda, çevre, su ve güvenlik temelli meslekler öne çıkıyor. İnsan-teknoloji etkileşimleri, özellikle Bilgi işlem, iletişim teknolojileri, kültür, rekreasyon ve spor gibi alanlara talep artıyor. Gençlerimize, ilgi duydukları, eğitim aldıkları alanlardaki profesyonellerle mutlaka konuşsunlar, onların düşüncelerini almalarını öneriyorum.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR