BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.434,24
İŞÇİ

İşsizlik maaşı ne kadar kesilir mi?

İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı alma şartları nelerdir? sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşsizlik maaşı 2016 yılında ne kadar oldu? İşte detaylar...

İşsizlerin geçimini sağlamada büyük katkı sağlayan işsizlik maaşları ne zaman yatıyor? İşsizlik maaşı nedir, nasıl alınır? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? Detaylar memurhaber.com'da.

İşsizlik maaşı kademeli olarak artış gösterdiği için maaşı yüksek olan kişiler en çok 2.000 liraya kadar işsizlik maaşı uygulamasından fayadalanabilecek. İşsizlik maaşı belirlenirken kişinin son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazancı göz önüne alınıyor ve bu miktara göre % 40 oranında işsizlik maaşı veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

Yapılan zamlardan sonra maaş miktarı artınca işsizlik maaşı alan kişi sayısı 2016 yılında yaklaşık 193 binden 321 bine kadar yükseldi. İşinden kendi isteği dışında ayrılmak zorunda kalan kişilere verilen işsizlik maaşı 2016 yılı içerisinde hükümet tarafından değiştirildi.

İŞSİZLİK MAAŞI İŞE BAŞLAYINCA KESİLİR Mİ?

Takvim gazetesinden Ali Şerbetçi'nin bugün kaleme aldığı yazısında, "İşsizlik maaşı alırken işe girdiğim takdirde kalan ödeneğim yanar mı?" sorusuna cevap geldi. İşsizlik ödeneği alırken çalışmaya başlayanların (1 gün dahi olsa), işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na bilgi vermeleri gerekmektedir. İşsizlik ödeneği almakta iken işe giren ve bunu 15 gün içinde bildirenlerin ödenekleri 'yeni işe başlama' nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır. İşsizlik ödeneği alırken bir veya birden fazla işverene bağlı olarak ücret karşılığı veya kendi nam veya hesabına çalışılması ve yapılan bu çalışmanın, başladığı tarihi izleyen günden itibaren 15 günden daha sonra tespit edilmesi halleri 'gelir getirici bir işte çalışma' olarak değerlendirilmekte. 'Gelir getirici işte çalışıyor olma' nedeni ile kesilen işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamakta. Hak kaybına uğramamak için işe girmeniz halinde durumu muhakkak İŞKUR'a süresi içinde bildirin. İŞKUR, siz bildirmeseniz de SGK kayıtlarından bilgiye ulaşacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR