BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,77
ALTIN 2.412,28
YAZARLAR

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Artvin’den okurumuz Kenan Toklugöz soruyor: “Bünyamin bey, bir buçuk yıldır bir un fabrikasında çalışıyorum. İşimden memnun değilim, ayrılmayı düşünüyorum. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Ne kadar maaş veriliyor? Almam için ne gerekir, açıklar mısınız?”

Sayın okurum, öncelikle şunu söyleyelim ki kendi isteğiniz ile yani istifa ederek işten ayrılırsanız işsizlik maaşı alamazsınız. Bununla birlikte işten başka nedenler dolayısıyla (örneğin haklı fesih nedeni ile) ayrılmanız halinde durum değişecektir.

Okurlarımızdan işsizlik sigortası ve işsizlik maaşı ile ilgili sorular geliyor. Halk arasında “İşsizlik maaşı” olarak bilinen işsizlik sigortası kimleri kapsar, işsizlik maaşını haketmek için neler gereklidir ve bu maaş ne kadar süreyle alınır sorularını ayrıntılı olarak cevaplandıralım.


Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan (eski tabirle SSK’lı olan) sigortalılar,

- 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara (bankalar ve odaların sandıklarına) tabi çalışan sigortalılar,

- İşsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar, işsizlik sigortasının kapsamındadır.

 

 İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, başka bir deyişle istifa ederek işten ayrılmamış olmak,

    Hizmet akdinin feshinden yani işten ayrılmasından önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

    Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak,

gerekmektedir.


İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

Burada otuz günlük başvuru süresi önemlidir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.


İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Ödenir?

 Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.


İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.

Aşağıda  2012 yılı 2. Dönem için aylık en az ve en çok alabileceğiniz işsizlik maaşı tutarı verilmiştir.

 

 

Son 4 aylık Prime Esas Kazançların Aylık ortalaması

Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı

Damga Vergisi

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı

Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan

940,50

376,20

2,48

373,72

 

Son 4 Ay Aylık 2500 TL ile Çalışan

2500,00

752,40*

4,97

747,43*


(*) Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı, Aylık Asgari Ücretin Brüt Tutarının Yüzde Seksenini geçemeyeceği için Ödenecek Aylık İşsizlik Ödeneği Miktarı bu şekilde hesaplanmıştır.(Asgari ücret 01.01.2013 tarihine kadar 940,50 TL’dir.)


---


Kıssadan Hisse

“Anne; gezindiğin bağ, baba; yaslandığın dağdır.

Ömrünün en güzel çağı, annen ve babanla olandır.”

— Ataol Behramoğlu



Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:





Yorumlar