BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
YAZARLAR

İşsizlik maaşı almanın ipuçları

İşsizlik maaşı almanın ipuçları

 

Mardin’den okurumuz Kemalettin Baktıran soruyor: “Bünyamin bey dört yıldır çalıştığım işiminden çıkartıldım. Zaten maaşlarımız geç veriliyordu. Patronun işleri bozuk diye işten kovuldum. İşyerinde deri tabakalama işi yapılıyordu. İşsizlik maaşı alabilecek miyim? Ne yapmam lazım?”


Sayın okurum, yasadaki ismiyle “işsizlik ödeneği” halk arasındaki adıyla “işsizlik maaşı” okurlarımızdan en çok soru gelen konuların arasında bulunuyor.

Daha önce de açıkladığımız bu konuyu tekrardan ele alarak işsizlik maaşı almanın ipuçlarını verelim.

 

İpucu 1: İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alamaz

Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalan kişi, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartıyla işsizlik maaşına hak kazanır.

Burada işten ayrılışın “kendi isteği ve kusuru dışında” olması çok önemlidir.

Kendisi isteyerek işten ayrılan kişi (başka bir deyişle istifa eden kişi) işsizlik maaşı alamaz. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçinin haklı ve /veya geçerli bir nedenle derhal fesih hakları saklıdır.

İşsizlik maaşı kendi isteğiyle işsiz kalanlara değil, ekonomik kriz yahut işverenin tasarrufu ile işsiz kalan kişilere yönelik destek içeren bir düzenlemedir.

 

İpucu 2: 30 Gün İçin İŞKUR’a Başvurmalısınız

İşsizlik maaşı almak için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.

İş-Kur’un size en yakın birimini öğrenmek için adresini kullanabilirsiniz.

Otur günlük süre içerisinde başvurulması halinde İş-Kur gerekli işlemleri başlatarak yararlanma süresi içerisinde işsizlik ödeneğini bağlayacaktır.

 

İpucu3: SGK’ya Bildirilen Maaş Yüksekse İşsizlik Maaşı da Fazla Olur

Sigortalılar durumlarına göre 6 ay ile 10 ay arasında işsizlik maaşı alabilmektedir.

Bu maaş tutarı çalışanın işten ayrılmadan önceki maaş ortalamasına göre 391,44 TL ile 782,88 TL arasında değişmektedir.

Bu tutar asgari ücrete gelen zam oranında her yılbaşında ve Temmuz ayında artmaktadır.

SGK’ya bildirilen resmi ücret ne kadar yüksekse alınacak işsizlik maaşı da o kadar yüksek olur.

Bu yüzden sigortalıların SGK’ya gerçek ücretleri (gerçekten aldıkları ücret/ Brüt ücret) üzerinden bildirilip bildirilmediklerini sürekli olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.

 

İpucu 4: On Aya Kadar Maaş Alınabilir

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir. Başka bir deyişle hizmet akdi (çalışma) ne kadar uzun sürmüşse o kadar uzun süre maaş alınır.

Bu yüzden çalışanların hizmetlerinin tam olarak SGK’ya bildiriliğ bildirilmediğini sürekli olarak takip etmeleri önemlidir.

 

İpucu 5: İşsizlik Maaşı Döneminde Hastaneden Yararlanılır

İşsizlik ödeneğinin önemli bir avantajı da ödenek süresince sağlıktan yararlanarak hastaneye gitmenizi de sağlamasıdır.

İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına Çalışma ve İş Kurumu’nca SGK’ya sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.

 

Ödemeler PTT İle Yapılıyor

İşsizlik ödenekleri Çalışma ve İş Kurumu tarafından yapılmaktadır. İlk işsizlik maaşı ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır.

Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

Belirtelim ki bu ödemeler garantili bir ödemedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir; nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.


--- 

Kıssadan Hisse

“Bütün olmaya çalış! Olamıyorsan işe yarar bir parça ol ve bütüne katıl.”

– Friedrich Schiller

---

 

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

 

Yazarın tüm yazıları için:

 

Yorumlar