BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.444,91
GÜNCEL

İşe başlayan herkese zorunlu bireysel sigorta geliyor!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı bir konferansta gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırım ortamını daha da iyileştirmek için büyük bir çaba göstereceklerini belirterek, "Şu anda o konu ile ilgili önemli bir reform çalışmamız var ve yakında Meclis'e getireceğiz" dedi.

Şimşek, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, son 10-15 yıl içerisinde Türkiye'de önemli bir yapısal dönüşümün gerçekleştiğini kaydetti. Bunlar sayesinde Türkiye'nin orta alt gelir grubundan, orta üst gelir grubuna yükseldiğini anımsatan Şimşek, Türkiye'nin yeniden bir reform döneminin eşiğinde olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE EKONOMİDE İYİ BİR PERFORMANS SERGİLEDİ

Şimşek, son 10 yılda Çin ve Hindistan hariç tutulursa Türkiye'nin diğer ekonomilere oranla, gelişmekte ve gelişmiş ülkelere nazaran daha iyi bir performans sergilediğini ifade etti. Bunun sayesinde Avrupa Birliği (AB) ortalaması ile aradaki farkı 20 puan kapattıklarına işaret eden Şimşek, "Yani Avrupa ile reel anlamda bir yakınsama sürecine girdik. Türkiye, AB ile kişi başına milli gelirde aralığı, 20 puandan fazla bir farkı azalttı ve yaklaşık 7 milyon vatandaşımıza istihdam imkanı bulduk" dedi.

YÜKSEK BORÇ NEDENİYLE EKONOMİ YAVAŞLIYOR

Başbakan Yardımcısı Şimşek, son dönemde ekonomik yavaşlamanın arka planında yüksek borçluluğun yattığını, Türkiye'nin ise kamu borç stokunun brüt olarak milli gelire oranını yüzde 70-80'lerden yüzde 30'lara kadar düşürdüğünü hatırlattı. Bütçe açıklarını da kapattıklarına işaret eden Şimşek, "Geçen sene Avrupa tanımlı genel devlette sıfır açık verdik, yani bütçemiz geçen sene dengedeydi" dedi.

BİREYSEL EMEKLİLİKTE YENİ DÖNEM GELİYOR

Düşük tasarrufa çözüm için bireysel emeklilik sistemini güçlü bir şekilde devreye koyduklarını ve yakında ilave reformlar yapacaklarını anlatan Şimşek, "Girişi zorunlu hale getireceğiz. İşe başlayan herkes zorunlu bireysel tasarruf sistemine başlangıçta girecek, bir süre kalacak, sonra isterse çıkabilecek" şeklinde konuştu.

Şimşek, yatırım ortamını daha da iyileştirmek için büyük bir çaba göstereceklerini ve şu anda o konu ile ilgili önemli bir reform çalışmalarının olduğunu belirterek, çalışmayı yakında Meclis'e getireceklerinin altını çizdi.

BAKAN ŞİMŞEK HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULADI

Bakan Şimşek, uluslararası sermayeli şirket sayısının 5 binden 47 binin üzerine çıktığını belirterek, "Ama neden 200-300 bin küresel sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet göstermesin? İşte bunun için daha çok çalışacağız" dedi. Ülkenin hukuk devleti, öngörülebilir ve şeffaf olmasının önemini vurgulayan Şimşek, Türkiye'deki kurumların kalitesinin artmasının kritik olduğunu, burada maalesef arzu ettikleri seviyede olmadıklarını söyledi.

Şimşek, dünyada ilk 10'a girme iddiasında olan Türkiye'de kurumsal kapasite ve kaliteyi daha da iyileştirmek zorunda olduklarını dile getirdi.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR