BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,73
ALTIN 2.486,34
İŞÇİ

İşçileri neler bekliyor taşerona kadro ne zaman?

Taşeron işçiye kadroda son durum ne? Taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek sorusu 1 Mayıs işçi bayramı gününde merak ediliyor.

İşçileri neler bekliyor taşerona kadro ne zaman?

1 Mayıs kutlanırken işçilerin çözüm bekleyen 5 öncelikli sorunu bulunuyor. İşçilerin çözülmesi gereken önemli sorunları halen masada. Kıdem tazminatından, esnek çalışmaya, işçi kiralamadan, taşerona kadroya kadar birçok başlık için çözüm bekleyişi sürüyor. Öyle ki taşeron kadro ne olacak sorusuna henüz bir yanıt bulunamadı. Taşeron kadro son dakika haberlerini bekleyen işçiler bu 1 Mayıs'a da hüzünlü girdi. Meydanlar taşeron kadro pankartlarıyla doldu. İşte işçilerin çözüm bekleyen 5 öncelikli sorunu...

İşçileri neler bekliyor taşerona kadro ne zaman?

Kıdem Tazminatı Düzenlemesi: Yaklaşık 15 milyon işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatı, emekçilerin gündemindeki en sıcak konu başlığı. Uzlaşma aranacağı mesajı verilirken, önümüzdeki günlerde işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu’nda konu masaya gelecek. Bu toplantıda tarafların kıdem tazminatı konusunda prensiplerini ortaya koymaları bekleniyor. İlerleme sağlandığı takdirde sonraki aşamalarda metin üzerinden görüşmelere devam edilmesi mümkün olacak. İşçi kesimi, halen bir yıllık hizmetin karşılığı 30 gün olan kıdem tazminatından geri adım atılmaması gerektiğini savunurken, işverenler sürenin yarıya indirilmesini talep ediyor. Yeni sistemde hesaplama gün üzerinden değil, fona kesinti oranı üzerinden yapılacak. Bir yıllık kıdem tazminatının karşılığı olan 30 günlük ücret, aylık ücretten yüzde 8.3 kesinti yapılması anlamına geliyor.

İşçileri neler bekliyor taşerona kadro ne zaman?

Şu ana kadar konuşulan oran ise işverenden yüzde 4 kesinti yapılması, devletin de bunun 4’te biri kadar katkıda bulunması şeklinde. İşveren kesimi kendilerinden yapılacak yüzde 4 oranındaki kesintiyi fazla bulurken, işçi kesimi yüzde 4 (işveren) +1 (devlet) oranındaki kesintinin düşük olduğunu savunuyor. Kıdem tazminatı fonu sisteminde, işçiler işsiz kaldığında kıdem tazminatını hemen alamayacak. Fondaki paranın tamamını alabilmek için emekliliği beklemek gerekecek.

İşçileri neler bekliyor taşerona kadro ne zaman?

Esnek Çalışma Saatleri: Esnek çalışmayla ilgili düzenlemeler çalışanlar tarafından tedirginlikle izleniyor. Kamuoyunda uzun süre tartışılan geçici iş ilişkisine dair düzenleme geçen yıl yasalaştırıldı. Taşeron sistemini yaygınlaştıracağı, iş güvencesini ve kıdem tazminatı hakkını fiilen ortadan kaldıracağı eleştirileri yapılan geçici iş ilişkisinin etkileri bu yıldan itibaren görülmeye başlanacak.