BIST 9.769
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.435,50
YAZARLAR

İş kazalarını SGK’ya bildirmeyi unutmayın!

İşyerlerinde meydana gelen iş kazalarının SGK'ya bildirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ceza verilebilir.

ADANA’dan okurumuz Umut Yılmaz soruyor: “Bünyamin bey, işyerimizde iş kazası oldu. Bunu SGK’ya nasıl bildirmemiz gerekiyor? Ceza yeme ihtimalimiz var mı? Ayrıntlı açıklarsanız seviniriz.”

Sayın okurum, ülkemizin iş kazaları ile başı belada… Ne yazık ki çok sık iş kazası yaşanıyor.

İş kazalarının hem sosyal güvenlik hukuku hem de iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren boyutu var.

İş kazalarının SGK’ya bildirilmesi zorunlu…

SGK’ya bildirmeyenler ise yüksek oranlı cezalarla karşı karşıya kalabiliyor…

İş kazalarının bildirimi nereye yapılmalı, dikkat edilmesi gerekenler neler, bildirilmez ise ne tür cezalar çıkabilir; ayrıntılı olarak açıklayalım…

İŞ YERİNDE MEYDANA GELEN İŞ KAZASI 

Öncelikle kanuna göre iş kazasının ne demek olduğunu açıklayalım…

Kanunlarımıza göre,

a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,

c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

d) 4/a’lı (eski tabirle SSK’lı) emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,

meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaylar iş kazası sayılıyor.

İşçinin işyerinde kalp krizi geçirmesi bile iş yeri sınırlarında olduğu sürece iş kazası sayılıyor!

İŞVERENLER BİLDİRMEKLE YÜKÜMLÜ

İş kazası ile ilgili ilk yükümlülük sosyal güvenlik açısından var…

Buna göre, 4-a’lı (eski tabirle SSK’lı) çalışan sigortalılar bakımından bunları çalıştıran işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ya da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi verilmesi zorunlu.

İş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, bildirim yükümlülüğünün başlangıç tarihi iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlıyor.

Eğer iş kazası geçiren 4-b’li yani kendi işinde çalışan biri ise bu durumda ise kendisi tarafından, bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç işgünü içinde bildirim zorunlu.

BİLDİRMEYENE AĞIR YAPTIRIMLAR VAR 

Sosyal güvenlik hukukuna göre iş kazalarının SGK’ya bildirilmemesi halinde SGK tarafından idari para cezası uygulanmıyor.

Ceza yok ama öyle yaptırımlar uygulanıyor ki, iş kazasını bildirmeyen işverenin anasından emdiği süt burnundan geliyor…

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik ya da yanlış bildiren işverene veya 4-b’li sigortalıya, SGK’ca bu durum için yapılmış bulunan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücû edilmekte.

Yani SGK ne masraf yapmışsa yasal faizi ile birlikte işverenden istiyor.

Dahası, SGK’ca yapılan ve ileride yapılması gerekli bulunan her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı, sorumluluk halleri aranmaksızın, işverene ayrıca ödettirilmekte.

 İDARİ PARA CEZASI ALMAYIN!

Yetmedi işyerinde olan iş kazalarını bildirmeyen işverenler bununla kurtulamıyor!

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre de işverenlerin bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutması, gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenlemesi zorunlu.

Yalnızca işçilerin yaralandığı olaylar değil işyerinde meydana gelen ancak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde işyeri ya da iş ekipmanının zarara uğramasına yol açan veya çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olan olayları inceleyerek bunlar ile ilgili raporları düzenlemek de işverenlerin bir başka yükümlülüğü.

Bu şekilde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmayan, ramak kala olaylar ve iş kazaları ile ilgili incelemeler yaparak ilgili raporları düzenlemeyen işverene 2016 yılı için 1.952 Lira ile 5.856 Lira arasında para cezası uygulanıyor.

Uygulanacak para cezası işyerinin büyüklüğüne göre değişiyor.

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENDE

İşveren,

a) İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde,

b) Sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde

Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunmak zorunda.

Bu bildirimi yerine getirmeyen işverenlere 2016 yılı için 2.603 TL para cezası uygulanıyor.

Bu ceza SGK tarafından uygulanan yaptırımlardan ayrıca olan bir ceza ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından uygulanıyor.

---

Kıssadan Hisse

“İlerlemenin sırrı adım atmaya başlamaktır.”

— Mark Twain

---

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar