BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,73
İŞÇİ

İş güvenliği için yeni düzenlemeler geliyor

TÜRKİYE 2013 yılında tarihinin en büyük iş kazalarından biri olan Soma faciasını yaşadı. Peki bu kötü olay yaşandıktan sonra tedbirler arttı mı? Yasalarda neler değişti? İşte detaylar...

TÜRKİYE iş kazalarının yoğun yaşandığı ülkelerden biri. 2013 yılında yaşanan Soma faciası hala akıllarda. 302 kişinin hayatını kaybettiği Soma Maden Kazasının ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunda adımlar sıkılaştı mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı madenler, inşaat gibi tehlikenin yoğun olduğu sektörlerde yeni mevzuatlar ve tebliğler hazırlamaya başladı. İnşaatlarda güvenli iskele yerine eski usul iskele kuran müteahhitlerin 2 bin 500 lira için riske girdikleri görülünce, bütün inşaatlarda 'güvenli iskele' şartı getirildi. Madenlerin güvenliği konusunda ise katı tedbirler alınıyor. Bunlardan biri de madenlere sığınma odası şartını düzenleyen bir tebliğ hazırlıkları olduğu öğrenildi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Kasım Özer, 8-11 Mayıs tarihinde İstanbul'da 8'incisini düzenleyecekleri "Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı" öncesinde gazetecilerle bir araya geldi. Bu yıl zirveye 4 bin kişinin katılmasını beklediklerini anlatan Özer, İş Sağlığı Güvenliği fuarının da olacağını kaydetti.

MADENLERE NASIL DÜZENLEME GELECEK?

Soma Maden Kazasından sonra madenlerin daha güvenli hale getirilmesi Enerji Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı ortak çalışma başlattığını anlatan Özer, "Sığınma Odası Tebliği" hazırladıklarını söyledi. Özer, tedbirlerin başında maden kazalarında çıkışları göstermesi için yanmaz özel bir malzemeden yapılmış 'çıkışı gösteren fosforlu' bir hat sistemi şartı getirileceğini bildirdi. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliğinde kişisel koruma donanımlarının da Türkiye'de üretilmesi gerektiğine işaret eden Özer, 1 milyar dolarlık ithalata karşılık, 100 milyon dolarlık kısmının ancak Türkiye'de üretildiğini söyledi.

SERTİFAKALAR ZORUNLU HALE GELİYOR

İnşaat sektörünü değerlendiren Özer, Mayıs'ın 25'inden sonra yeterlik sertifikası olmayan işçi çalıştırılmayacağını hatırlattı. Özer, bugüne kadar 13 bin kadar işçinin sertifika sahibi olduğu tahmininde bulunurken, "günlerde 300 bin kişiyi hedefleyen bir eğitim programı başlatacak. Ayrıca Bakanlık da ne kadar hangi işi yapacak işçiye ihtiyaç olduğu yönünde talep toplayacak" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR